Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската художествена галерия уютно място след ремонта, но с още кусури
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 01.09.2011Коментари (0)720
След ремонта Градската художествена галерия "Борис Георгиев" се превърна в уютно място. Изглежда светло, чисто и приветливо. Това, разбира се, е едната страна на монетата, тази, която вижда отдалия се на културни занимания посетител. Другата остава в полезрението на очевидците на събитията от предишните месеци, когато сградата бе затворена и в нея властваха т.нар. майстори.

На тяхната офанзива в началото на лятото бяха подложени 8 обекта - част от варненските музеи и двете общински галерии. На повече места се потвърди заветната мечта на всеки българин - да не ти влиза майстор в къщата. "Имахме късмет. Ремонтът тук приключи сравнително добре", похвали се изкуствоведът Румен Серафимов, който е уредник на ГХГ. Той допълни, че най-голямата им придобивка е професионалното осветление.

Според мен ситуацията е по-скоро от типа едноок сред слепи. Безспорен факт е, че цялостният й вид е освежен. Стените са бели, прозорците и дограмата чистички, приятно му е на човек да се разхожда вътре. Но пак българска работа - да е добре, ама да не е съвсем изкусурено, че да има и за следващия път. Когато завали, вали и вътре. В проектът за реконструкция и модернизация на сградата, възлизащ на близо милион, покривът не фигурира, а сградата не бе ремонтирана основно от 1989 г., когато от Мъжка гимназия е превърната в художествена галерия. Гримьорните, изградени на последния етаж, който се използва и като концертна зала, са без осветление. Вероятно има и други проблеми, но времето ще покаже.

Новата визия на Градската галерия предполага и обновена експозиция, подчинена на мотото "100 години варненски художници". Откриването е тази вечер. Разположена е по всички етажи на сградата. Първият е за работите на 55 автори, чийто живот и творчество е свързан с морската столица. Там обаче липсват най-младите артисти на този град. Една от залите е посветена на Борис Георгиев, чието име носи ГХГ. Там са показани и 13-те произведения, дарени от дъщерята на художника Вирджиния Джакомети.

Във фоайето на вторият етаж е разположена колекцията от 9 портрета на знатни особи от Гент, рисувани 1647-1648 г., предоставени от Иван Станчов. По залите произведенията, живопис и скулптура са разгърнати хронологично, според развитието на българското изкуство. От представителите на властващото през 20-те години на миналия век са включени Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Стоян Велев. Следващото помещение е за творците на 30-те години - Бенчо Обрешков, Васил Бараков и др., повлияни от френската живопис художници. И на тримата най-ярки автори, свързани с Варна, е отделено подобаващо място. Това са Георги Велчев, Георги Урумов-Калиакра и Христо Каварналиев. Своя зала е получило и изкуството на 60те - 80-те години на миналия век. Представено е от Дечко Узунов, Светлин Русев и т.н. Мащабните работи са на третия етаж.

На фоторепортажа на Иво Хаджимишев за Хенри Мур е отделено част от пространството на последния етаж на Градската галерия. Колекцията от кадри бе дарена на варненското артпространство преди година-две и за първи път се показва. Снимките от изложбата "В ателието на Хенри Мур" са правени в началото на 80-те години на миналия век. Те са част от репортаж за големия скулптор, правени от фотографа за списание "Отечество". Последно са показвани през 2006 г. В центъра на експозицията е голям фотос на ръцете на Хенри Мур.

С тази колекция, както и цикълът "Нормандия - места на памет", отново на Хаджимишев, беше сложено началото на най-новия отдел на фонда "Съвременно изкуство и фотография".

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: