Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Градски транспорт" моли отново общината за пари
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 29.04.2011Коментари (0)902
© Varna24.bg
Съвсем скоро, след като общинската фирма "Градски транспорт" с оптимистичен тон отчете положителното си развитие с ръководство, назначено от мнозинството на ГЕРБ, сега то отново моли общината за пари. Става въпрос за 36 хиляди за преместване на комина на пароцентралата му, 6 хиляди за изваждането на тролейни стълбове от чужд имот и 236 000 лв. за проектиране и изграждане на нов подход към фирмената бензиностанция. Ръководството на дружеството мотивира искането си с "неимоверни финансови затруднения", което силно контрастира с тона на финансовия отчет за 2010-а, в който се говори за стабилизиране на дружеството.

Шефката на финансовата дирекция Стефка Господинова заяви, че сумата от 236 хил. лв. може да се обсъжда само като част от бюджета на общината за следващата година. Тя беше категорична, че при всички случаи поредната финансова инжекция за фирмата ще зависи и от самостоятелните й приходи. След дългото увъртане по въпроса ще има ли в бъдеще Варна тролеи, или не, прокуристът на общинската фирма "Градски транспорт" Веселин Михайлов заяви, че се предвижда купуването на хибридни возила, които ще се движат и на ток, и на нафта. Именно това предложение е направила фирмата във връзка с изготвянето на многомилионния проект за устойчив транспорт, който е голямата надежда за подобряването на системата ни за обществени превози.

Новите тролеи, вървящи и на дизел, трябвало да дадат възможност за оптимизиране на линиите, тъй като ще минават и по улици, където не могат да се опънат нови жици. Междувременно пък юристката на общинския съвет Валентина Софрониева, която явно отблизо участва в работата по транспортния проект за 40 млн. евро, заяви, че информацията за спирането на тролеите е била "зловреден слух". Тя коментира също, че общината е с вързани ръце да избира нови превозвачи в сферата на градския транспорт, преди европроектът да бъде одобрен, но не поясни защо.

"Градски транспорт" и Транстриумф холдинг вече ще возят варненци по автобусните линии на основа временни договори, с които ще бъде гарантирано, че превозът на пътници няма да секне, докато не бъде проведена нова процедура за това кой ще го извършва. Решението беше взето от транспортната комисия към местния парламент, а причината за него са становищата от няколко съдебни институции и Комисията за защита на конкуренцията, с които конкурсът за превозвачи, проведен през 2007-а, е обявен за незаконен. "На практика 10-годишните договори за превоз на пътници с двете фирми вече са нищожни", заяви шефът на общинската правна дирекция Иван Великов.

Той подчерта, че общинският съвет може да сключи договор с коя да е транспортна фирма, защото съдът атакува преди всичко критериите на проведения преди четири години конкурс и в момента те не са от значение. Шефът на транспортната комисия Красимир Маринов от партия "Отечество" обаче го репликира, че ако обслужването на автобусните линии се промени, "Градски транспорт" и "Транстриумф" най-вероятно ще съдят общината. Сключването на временни договори пък ще даде възможност фирмите да получават парите от общината за превозването на пътници, което е невъзможно на основа нищожните им договори. Тепърва общината, и най-вече местният парламент ще трябва да прецени дали следващата процедура за определяне на превозвачи ще бъде по закона за концесиите или за обществените поръчки. Досега прилаганият вариант с конкурс по критерии, изготвени от администрацията на кмета, вече е недопустим от правна гледна точка, констатираха съветниците.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: