Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Грешки в платежните могат да ви оставят без здравни права
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 22.03.2010Коментари (0)647
© Varna24.bg
Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права. Превеждането на грешна сума за здраве или пропуск да се впише име или ЕГН на задълженото лице в платежното могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени, предупреждават от НАП.

Според последните промени в законодателството, които са в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г.

Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и социални осигуровки. Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега. За вноските за държавно обществено осигуряване кодовете са 550401, 550402, 550404, 550405, 550406, а за здравно осигуряване са 560401, 560402 и 560405.

Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени са недостатъчно. Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец. Така се гарантира коректното плащане и бързо възстановяване на загубените здравноосигурителни права. От НАП обещават до седмица да публикуват в сайта си електронен здравен калкулатор, който автоматично изчислява неплатените вноски за здраве, заедно с лихвите. Здравният статус вече може да се проверява и по телефона на цената на градски разговор от цялата страна. Номерът на информационния център на НАП е 0700 18 700.

Примерни платежни нареждания за плащане на различните видове осигурителни вноски, банковите сметки и кодовете за плащане са публикувани на сайта на НАП - www.nap.bg, в рубриката „Плащане".

От НАП припомнят, че от началото на годината бяха закрити 62 кода за различни видове плащания. Освен това бяха закрити две сметки и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работници и служители" и за Учителския пенсионен фонд вече не се правят по отделни сметки, а по тази за приходите на държавното обществено осигуряване. По изчисления на приходната агенция тези промени спестяват на бизнеса и гражданите около 25 млн. лв. годишно, заради това, че плащанията на данъци и осигуровки се правят с по-малко платежни нареждания, респективно с по-малко банкови такси.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: