„Действително още сутринта дойдоха двама пациенти с отравяне от гъби. Казаха, че са яли култивирани печурки. Веднага бяха предприети обичайните медицински процедури за такива случаи", каза началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева. Тя бе категорична, че и ядливи култивирани гъби могат да отделят токсични вещества и да доведат до по-леко отравяне, ако са престояли повече време. Всичко зависело, както от начина на съхраняване на деликатеса, така и от това колко време са престояли и какво количество е поето, тъй като гъбите били тежка храна. На практика токсиколозите не могли да установят какви токсини са провокирали появилите се неприятни симптоми, тъй като младото семейство не пожелало да остане в здравното заведение за лечение, а ползвали услугите на медиците амбулаторно. Лекарите смятат, че е възможно поводът за неразположението им да е и пилето, но семейството било категорично, че е по-скоро от гъбите.
Извършват се тематични проверки на продаваните в магазинната мрежа и по пазарите плодове, зеленчуци, а в това число и на гъбите, каза д-р Пенка Димитрова, началник на отдела за здравен контрол в РИОКОЗ-Варна. „Инспектираме къде са произведени храните и дали това е обозначено при предлагането им. Следим и при какви условия се съхраняват и в какви опаковки се предлагат", каза д-р Димитрова. Тя е помолила пострадалите да представят касов бон за закупените продукти, за да могат да направят проверка на мястото, откъдето са взети гъбите.