Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гъби от пазара пратиха семейство в болница
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 17.04.2010Коментари (0)1595
©
Заради култивирани гъби семейство се озовало в Токсикологията на военно-морска болница във Варна. Мъжът и жената купили печурки от пазара. Те ги сготвили с пиле, но вчера сутринта и при двамата започнало повръщане, съпроводено с други характерни симптоми за гъбно или хранително отравяне, допълниха лекари. Първият зов за помощ на младите хора бил отправен към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна. Оттам ги насочили към семейния лекар или към Токсикологията, тъй като дори и по телефона си личало, че мъжът не се чувства добре, уточниха от инспекцията.

„Действително още сутринта дойдоха двама пациенти с отравяне от гъби. Казаха, че са яли култивирани печурки. Веднага бяха предприети обичайните медицински процедури за такива случаи", каза началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева. Тя бе категорична, че и ядливи култивирани гъби могат да отделят токсични вещества и да доведат до по-леко отравяне, ако са престояли повече време. Всичко зависело, както от начина на съхраняване на деликатеса, така и от това колко време са престояли и какво количество е поето, тъй като гъбите били тежка храна. На практика токсиколозите не могли да установят какви токсини са провокирали появилите се неприятни симптоми, тъй като младото семейство не пожелало да остане в здравното заведение за лечение, а ползвали услугите на медиците амбулаторно. Лекарите смятат, че е възможно поводът за неразположението им да е и пилето, но семейството било категорично, че е по-скоро от гъбите.

Извършват се тематични проверки на продаваните в магазинната мрежа и по пазарите плодове, зеленчуци, а в това число и на гъбите, каза д-р Пенка Димитрова, началник на отдела за здравен контрол в РИОКОЗ-Варна. „Инспектираме къде са произведени храните и дали това е обозначено при предлагането им. Следим и при какви условия се съхраняват и в какви опаковки се предлагат", каза д-р Димитрова. Тя е помолила пострадалите да представят касов бон за закупените продукти, за да могат да направят проверка на мястото, откъдето са взети гъбите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: