Гуцанов: Всяко семейство ще усети ползата от новото пристанище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 01.09.2008
1715
Министърът на финансите Пламен Орешарски и генералният директор на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) Шиня Еджима подписаха в края на миналата седмица споразумение за заем за 36 932 000 000 японски йени, или около 230 млн. евро, между България и банката за финансиране на проекта, наречен „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас".

Според предварителни проучвания стойността на проекта възлиза на 54 617 000 000 японски йени, от които 36 932 000 000 са заем от Японската банка и 17 685 000 000 национално съфинансиране. Шефа на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, който се превърна в основен двигател на проекта каза няколко думи по темата. Освен контейнерен терминал се предвижда в района на Варна-изток да бъде построен порт за яхти и пасажери с огромна атракционна част, която ще свързва града с пристанището.

- Г-н Гуцанов, споразумението за т.нар. японски заем, с който ще се гради контейнерният терминал във Варна, вече е подписано. Удовлетворен ли сте от бързите темпове, с които се движи проектът, тъй като не е тайна, че Вие се основният му двигател?
- Няма как да не бъда удовлетворен, защото с този проект не само ще се промени Варна, но ще има една нова Варна. Моите очаквания са със строежа на контейнерния терминал, пристанището за пасажери и яхти и атракционна зона в града да бъдат инвестирани над 1 млрд. евро. Тази инвестиция ще позволи да настигнем и задминем Констанца в конкуренцията за привличане на контейнерния поток. Пасажерското пристанище и атракционната зона пък ще привлекат голям брой туристи. Можем да си представим колко богат ще стане градът и как това ще се отрази на всяко едно семейство във Варна. Смея да кажа, че подобна инвестиция в града не е правена.

- Мнозина гледаха скептично на идеята. Смятате ли, че ги опровергахте?
- Напълно нормално беше да има скептицизъм, защото в годините на прехода много политически партии и политици лансираха предизборно различни проекти, след което ги забравяха. Това логично доведе до обезверяване на хората, които свикнаха обещанията да не бъдат изпълнявани. Крайно време е да се престане с обещания, които нямат никаква стойност.

- Направи впечатление синхронът между общината и държавата при придвижването на проекта...
- При подобни стратегически проекти добрата комуникация между общината и държавата е от изключителна важност. Спомням си първата съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев и министъра на транспорта Петър Мутафчиев, на която обявихме, че проектът е приоритет за правителството. Това беше само преди 2,5 г. През това време беше подготвен и подписан меморандумът между държавата и общината и беше уредено финансирането за строежа на контейнерния терминал. Без този синхрон между държавна и местна власт това нямаше да се случи.

- В какви срокове предвиждате контейнерният терминал да бъде готов?
- Строежът започва през пролетта на следващата година и се очаква да приключи 2013-началото на 2014 г.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).