Гърци плащат по 18 000 евро за мъжко бебе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:52 / 08.04.2009
793
Наши бременни момичета продават на гърци бебетата си. Новородени момченца се търгуват по 18 000 евро, а момиченцата - по 14 000. Най-редовните клиенти на родни момичета са гърците. Това алармира Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Парите за бебетата се получавали на два транша. В повечето случаи майките ромки не взимали нищо. В най-добрия за тях вариант сводниците им давали по 2-3 хил. евро. Цената на бебето обаче пада, ако родителите купувачи не го харесат особено, добави Василева. Сделката се счита за финализирана след ДНК анализ. Тогава се подписват всички документи за продажбата му. Цялата схема по трафика на бебета не се случва без знанието и действията на болниците. Те или не регистрират раждането на новороденото, или го записват направо като дете на гърци. В схемата са въвлечени и нотариуси, и адвокати, които осъществяват сделките, твърди Василева. Според нея липсата на мониторинг на бременностите е голям проблем. Никой по ГКПП-та не следи дали една жена напуска страната бременна, а се връща без дете, коментира тя.

Седем случая на трафик на бебета са регистрирани за 2008 г. Районите, от които били набирани бременните жени, са Бургас - Сливен и Плевен - Ловеч. Това в повечето случаи са ромки или жени, които имат дългове към лихвари и търсят начин да си ги "покрият", казва Василева. Според нея, ако през 2006 г. каналът за износ на деца е бил към Австрия, сега се е преместил към Гърция и Великобритания.

"Начините за въвличане в тези схеми са много различни, но обикновено децата биват принуждавани да изкарват пари за родителите си. Тези хлапета са учени, че не е лошо да се краде и че лошите хора са полицаите и социалните работници", обясни още Василева. Тя допълни, че много трудно се идентифицират жертвите. "За да напуснат страната, децата трябва да имат документ с разрешението на един или двама от родителите. Много често обаче се случва хлапетата да са изведени без разрешението на родителите и дори с фалшиви документи за самоличност", добави тя.

Източник: в. Стандарт

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).