Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гърция и Турция отново са сред най-предпочитаните дестинации за почивка на варненци
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 09.08.2011Коментари (0)884
Гърция и Турция отново са сред най-предпочитаните дестинации за почивка на варненци. Въпреки кризата жителите на града и това лято предпочитат да почиват в чужбина, като отново номер едно в избора им си остават южните ни съседки. Причината според туроператори и агенции е факта, че цените - особено в Гърция, са изключително ниски и примамливи, като дори има оферти много по-евтини, отколкото в България и в частност родното Черноморие. В последните една-две години варненци масово си закупуват пакети от интернет, където се предлагат намаления на пакетите с до 50%.

Оказва се, че седемдневна почивка в северна Гърция с включена закуска и транспорт от София излиза не повече от 250-300 лева, което е в пъти по-евтино от почивка в родните курорти. Все пак туроператорите коментират, че условията в хотелите не са на такова високо ниво, каквото е в България, което пък се компенсира от факта, че все пак е почивка в чужбина и хората могат да видят нещо ново. В Турция цените все още се задържат на нивата от миналата година, но по мнение на варненци 200 или 250 евро за седем дни в хотел All inclusive, в турски курорт си заслужава.

Според туристическите агенции във Варна през този сезон се увеличава и броя на варненци, които избират за почивка Италия и Испания, като причината отново са ниските цени. Така например почивка с девет нощувки на италианския остров Капри, с включени закуска и транспортни разходи излиза на варненци около 850 лева. В Испания пък заради кризата хотелиерите са обявили изключително атрактивни цени, които привличат и много българи.

Сериозен е спада в закупуването на туристически пакети за екзотичните страни, като Тайланд, остров Бали, Индия, Непал, Кения и т.н. Според агенциите това е напълно нормално, тъй като за тези дестинации най-скъпи излизат самолетните билети, които дори при ранна резервация да изляза с 5-10% по-евтино, продължават да бъдат непосилни, като цена за много българи. Иначе самите почивки там са изключително евтини, като варненци, които вече са били например в Тайланд твърдят, че на ден могат да изкара със скромната сума от 10-20$. Интересен е факта, че през последните години се увеличава броя на варненци, които посещават Южна Африка, като наскоро стана ясно, че годишно държавата се посещава от близо 20 000 българи.

Спад се наблюдава и при записванията за Дубай. Там четиридневна почивка излиза на варненци около 450 евро с включена закуска в тризвезден хотел и транспортни разходи.

Освен в чужбина обаче през това лято варненци избират и за почивка планинските курорти, които в момента предлагат чудесни условия за почивка на ниски цени. В Боровец например могат да се намерят хижи за по 15-20 лева на човек. Хотелите пък са на цена от 25 до 50 лева с включена закуска и вечеря. Ръст бележат и хората, които избират да къмпингуват. Проблема обаче е липсата на паркинги и места за зареждане на ток и вода. Въпреки това според жителите на града къмпингуването дава възможност на хората да се докоснат до природата, а същевременно с това не харчат и много пари. Според туроператори тази година около 20-30% от варненци са избрали да закупят почивката си чрез офис, а останалата част предпочитат да организират сами своята лятна отпуска, тъй като смятат, че по този начин ще им излезе по-евтино. Те съветват жителите на морския град да бъдат внимателни при избора си на почивка особено по интернет, за да не станат жертви на измама. Освен това е добре да разгледат внимателно хотелите, които ще посетят и да четат коментари на предишни туристи, за да не останат разочаровани от почивката си. Задължително е да си направят и медицинска застраховка, тъй като в чужбина и най-елементарната медицинска интервенция би им излязла много скъпо.

Източник: агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: