Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хаос в кухните на варненските детски градини след решение на ВАС
Автор: Екип Varna24.bg 12:17 / 19.04.2013Коментари (0)789
©
Решение на Върховния административен съд, което не може да бъде обжалвано, отвори сериозна пробойна в организацията на храненето в детските градини във Варна, която общината се опитва да овладее, но засега безуспешно. Става въпрос за разпоредба, според която общината не може да учреди безвъзмездно право за управление на кухните им от общинската фирма "Ученическо и столово хранене", която до момента ги управляваше именно по този начин.

Решението на проблема, предложено още от предишния кмет Кирил Йорданов, се състои в назначаване на кухненски персонал към самите детски градини, които да поемат издръжката му от собствените си делегирани бюджети. На практика това означава в 38-те кухненски блока на забавачниците да бъдат назначени допълнително 165 кухненски работници. Според председателя на просветната комисия към Общинския съвет Славчо Славов (ГЕРБ) това действие няма да е в тежест на местния бюджет, защото парите така или иначе са предвидени.

За съжаление обаче решаването на проблема не е толкова просто, установиха съветниците от комисията по структурите на общинската администрация, които отказаха на този етап да одобрят назначаването на допълнителния персонал. Според някои от тях, ако кухненските работници се впишат в щата на детските градини, съществуването на общинската фирма "Ученическо и столово хранене" става излишно и затова то трябва да се ликвидира. Подобно предложение обаче не е направено. Обяснението на зам.-кмета по образованието Калинка Попстефанова беше, че администрацията смята, че дружеството може да оцелее на пазара и да спечели конкурси за храненето на малчуганите. Тя също така призова съветниците възможно най-бързо да решат въпроса.

Председателката на стопанската комисия Валентина Софрониева (ГЕРБ) пък призна, че съветът има горчив опит с ликвидацията на сходното дружество "Стопанска и спомагателна дейност", което се грижеше за храната в яслите и т.нар. млечни кухни.

"Там не можем още вилиците и лъжиците да прехвърлим", оплака се тя, говорейки за новосъздаденото на мястото на фирмата в ликвидация общинско предприятие, подчинено на кметската администрация. С коментари, че въпросът до голяма степен e политически, съветниците отложиха решаването му с една седмица. Основен проблем за решението е и фактът, че общината на практика не е прехвърлила собствеността на кухните на детските градини. Така отговорността за организацията на храненето на децата засега си остава в ръцете на съветниците и на кмета.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: