Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хазартните игри добиват популярност във варненските училища
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 16.03.2011Коментари (0)698
© Impact Press Group
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Цар Симеон І":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Хазартните игри добиват все по-голяма популярност сред учениците във Варна. Децата масово се отдават на подобни занимания, като нерядко игрите продължават с часове. Групички от хвърлящи карти или зарове тийнейджъри могат да се видят в градинки, пред входове на жилищни блокове, в училищни дворове. Случва се децата да заседнат на игра и в училище, като по-предпазливите ползват и санитарните помещения. Най-често младежите предпочитат играта сфара, при която на всеки участник се раздават по три карти. Обикновено децата залагат парите, с които разполагат за закуска. В повечето случаи става въпрос за лев - два, разказват запознати. По думите им, тийнейджърите, които могат да си позволят да жертват по-големи суми били малко. Децата с по-малки финансови възможности обаче прибягвали до заеми от съученици, за да могат да се включат в играта. Имало и такива, които предпочитали да не си харчат парите за храна, за да могат да ги заложат по-късно и евентуално да увеличат размера им.

На някои късметът им се усмихвал и си тръгвали с по 10 и 20 лева. Освен на карти, варненските ученици често играят и на зарчета и "ези-тура". Сред възпитаниците на варненските езикови гимназии пък изключително модерен бил покерът. Предпочитали го, защото им се струвал по-аристократичен.

В свободните часове често се играе на карти, а белотът е най-разпространен, споделят учители. Младежите засядали в съседните около школата заведения и почвали да раздават тестетата. Понякога играта толкова ги поглъщала, че чак забравяли за времето. На заниманията най-често се отдавали момчета, но не липсвали случаи на хазартна треска и сред представителките на нежния пол, посочват преподаватели. Според тях значителна роля за повишаване на интересът на учениците към този тип занимания имат и атрактивните реклами за покер и други хазартни игри и залъгванията за лесни печалби.

Редовно има ученици, които играят зарчета или карти до ОУ "Цар Симеон I" и близките жилищни блокове, разказват пък живущи в района. Хората обясняват, че децата са много запалени и дори вманиачени от играта. Не може толкова малки деца да се занимават с хазарт, а родителите им да не обръщат внимание, възмущават се живущите в района на основното училище.

Участието в хазартни игри може да доведе до зависимост, предупреждават специалистите. Колкото по-често едно дете играе толкова по-голяма е вероятността да се пристрасти, подчерта Сейхер Гошкелова, педагогически съветник във варненско средно общо образователно училище. По думите й силното желание за игра може да се появи при първа печалба. Тогава децата получавали силни стимули да опитат и спечелят отново. Не е изключено зависимостта да се разрасне до толкова, че тийнейджърите да прибягват до кражби от дома, за да си набавят пари за залог.

Проблемът обаче не стои в училищната общност. Досега той не е бил предмет на обсъждане на редовните срещи на варненските педагогически съветници, казаха участници в тях. За да се направят някакви изводи доколко проблемът е разпространен, трябва да се извършат проучвания сред учениците, посочиха съветници. Информация, че децата играят хазартни игри, не е достигала и в Регионалния инспекторат по образованието и просветната дирекция в общината. От последната обаче не отрекоха съществуването на проблема.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: