Хеликоптери кацат в двора на "Св. Марина"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:05 / 20.12.2011
1243
Факт е хеликоптерната площадка за медицински цели, която е изградена в двора на УМБАЛ "Света Марина". "Ако не бяхме намерили финансиране по този си проект, на практика ПЕТ скенера, който доскоро беше единствен за България, трябваше да спре работа, тъй като летището е затворено", коментира изпълнителният директор на болницата доц. д-р Жанета Георгиева.

Тя посочи, че изотопи не биха могли да се транспортират по никакъв друг начин, тъй като времето им на разпад е много кратко. Същевременно нуждаещите се от изследване с ПЕТ скенер са много. Само в момента листата на чакащите е запълнена за два до три месеца напред. "Представете си какво би станало, ако спрем работата на апарата за няколко месеца", допълни доц. Георгиева.

Списъкът съществува не защото скенерът не може да поеме пациентите, а тъй като изследването е скъпо, а здравната каса има лимит.

"Площадката беше реализирана чрез кофинансиране и чрез съдействието на няколко министерства", посочи още доц. Георгиева. На нея ще кацат пациентите, които се нуждаят от високоспециализирано лечение или трябва да бъдат транспортирани до София или чужбина. Тук ще пристигат и екипите, които да се погрижат за органите при донорска ситуация.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).