Хероинът остава основна дрога сред младите във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 21.06.2013
781
Хероинът остава основна дрога сред младите във Варна. Това показва проучване на общинската дирекция "Превенции", в което са участвали 397 души. 97 от тях са лекували зависимостта си в лечебни заведения, останалите 300 са включени в общинската програма за ранни интервенции на деца и младежи с експериментална употреба/злоупотреба с наркотични вещества. В 90% от случаите хероинът се поставя инжекционно, всеки ден, каза д-р Борислав Станчев, главен експерт "Превенции". Съпътстващите дроги, приемани редовно, са метадон (купуван на черния пазар) и морфин на таблетки.

Повечето от анкетираните са признали, че приемат хероина в комбинация с други психоактивни вещества.

Амфетамините са най-често употребяваните наркотици - в над две трети от случаите, като те вече са изместили канабиса (марихуаната и хашиша) от първото му място. Ръст се наблюдава и при употребата на кокаин (при 50% от включените в проучването) и на екстази - 25% от случаите. Приемът на халюциногени - LCD, "магически гъби", засега е инцидентен. Употребата на т.нар. нови наркотици е свързана основно със синтетични канабиноиди - "Спайс", "Бонсай" и други, което се наблюдава в 10% от случаите.

Две трети от включените в изследването 300 души, които не са били в болница, са дали положителен резултат за хепатит С. Проблемът е, че 90% от тях не се лекуват заради затруднен достъп до здравната система, каза още д-р Станчев.

Рискът за тях е, че ги грози смърт от рак на черния дроб или цироза, ако не се вземат мерки. За трима е установено, че са HIV-позитивни. На този етап не се знае дали заразата е предадена от общи спринцовки за инжектиране на хероин или от проституиране. Всеки втори от анкетираните живее при родителите си, което означава, че семействата им стават заложници на здравословните им проблеми или криминалните им прояви.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).