Хлапета от рискови и бедни семейства ще бъдат приобщавани към детските градини във Варна с европроект

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:40 / 05.08.2013
850
Община Варна ще кандидатства с проектно предложение за приобщаване към детските градини на деца от социално слаби семейства, включително от ромски произход. Това решение взеха на днешното си заседание общинските съветници от постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество.

Основните целеви групи по проекта са деца от 3 до 6 години: деца от семейства с нисък доход, деца с девиантно поведение и деца от етнически малцинства, изложени на особено висок риск от социално изключване и бедност. Задължително условие е да бъдат обхванати поне 5 общински детски градини с не по-малко от 200 деца. За повишаване на предучилищната подготовка на малчуганите във всяка детска градина ще бъдат назначени по още трима преподаватели. По двама медиатори ще отговарят за по-високата ангажираност и осведомеността на родителите на децата. В проекта е залегнало и обучение на персонала в детските заведения за работа с малчугани, застрашени от социално изключване.

Програмата е на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство "Деца и младежи в риск", компонент 2 - "Грижа за деца в риск". Минималната сума по проекта е 200 000 евро, а максималната - 250 000 евро, без финансиране от община Варна.

40% от общата стойност на проекта са предвидени за строително ремонтни дейности и оборудване на обектите на съществуващите детски градини с цел да се подобри учебната среда.

Европа е отпуска средства по този проект с цел да бъдат намалени икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство. Също и да се укрепят двустранните отношения между страните-донори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и държавата-бенефициент.

Източник: dnesplus.com


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).