Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хлебопроизводители: Трябва да се осъществява ефективен контрол на храните
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 10.06.2010Коментари (0)616
© Varna24.bg
"Надявам се всички контролни органи, които касаят хранителния бранш да се обединят под една шапка и по този начин производството на хранителни продукти ще бъде ефективно контролирано". Това каза председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев по повод приетата от Министерски съвет стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска.

Иво Бонев припомни, че идеята за създаване на такава агенция не е нова, но поради една или друга причина не е имало политическа воля за нейното създаване. В края на миналата година Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и Регионалния съюз са инициирали кръгла маса, на която отново е бил коментиран въпросът за нов контролен орган при производството на хранителни продукти. "Още тогава министърът на земеделието Мирослав Найденов пое отговорност за създаването на такава агенция", каза още Бонев и добави, че събитията, свързани с приетата Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните са обнадеждаващи.

Със създаването на един общ контролиращ орган и осъществяване на ефективен контрол ще бъде запазено здравето на потребилетите. "Когато говорим за хлебни продукти и сладкарски изделия, виждате, че на пазара има изобилие от предлагани продукти и за един потребител е трудно да се ориентира и да направи правилният избор. Дори не винаги цената е определяща за качеството", добави Бонев. Според него контролът трябва да бъде толкова ефективен, щото предлаганите стоки наистина да отговарят на законите, които така или иначе са факт в страната ни. Като пример Бонев посочи етикирането по Закона за храните. "На етикетите трябва да бъдат изписани всички съставни части на продукта с определен шрифт, големината на буквите, да бъде посочен производителят, данни за производителя - в момента тези неща липсват", коментира Бонев и добави, че почти 50% от фирмите не спазват указанията по Закона за храните и етикирането.

Потребителите обаче трябва да знаят с какво брашно е направен съответният хляб, какъв е процентът на тъмното брашно, ако има такова. Важно е да се знае дали в продукта са влагани подобрители. Във хлебните изделия е възможно и наличието на алергени, които водят до чревни заболявания. Бонев изтъкна, че българите много боледуват и превенцията е една от възможностите да опазим здравето си, като употребяваме по-добри и по-качествени продукти, а хлябът присъства на масата ежедневно.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Кабинетът "Желязков"
Избори в САЩ
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: