ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хлебопроизводители: Трябва да се осъществява ефективен контрол на храните | ||||||
| ||||||
Иво Бонев припомни, че идеята за създаване на такава агенция не е нова, но поради една или друга причина не е имало политическа воля за нейното създаване. В края на миналата година Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и Регионалния съюз са инициирали кръгла маса, на която отново е бил коментиран въпросът за нов контролен орган при производството на хранителни продукти. "Още тогава министърът на земеделието Мирослав Найденов пое отговорност за създаването на такава агенция", каза още Бонев и добави, че събитията, свързани с приетата Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните са обнадеждаващи. Със създаването на един общ контролиращ орган и осъществяване на ефективен контрол ще бъде запазено здравето на потребилетите. "Когато говорим за хлебни продукти и сладкарски изделия, виждате, че на пазара има изобилие от предлагани продукти и за един потребител е трудно да се ориентира и да направи правилният избор. Дори не винаги цената е определяща за качеството", добави Бонев. Според него контролът трябва да бъде толкова ефективен, щото предлаганите стоки наистина да отговарят на законите, които така или иначе са факт в страната ни. Като пример Бонев посочи етикирането по Закона за храните. "На етикетите трябва да бъдат изписани всички съставни части на продукта с определен шрифт, големината на буквите, да бъде посочен производителят, данни за производителя - в момента тези неща липсват", коментира Бонев и добави, че почти 50% от фирмите не спазват указанията по Закона за храните и етикирането. Потребителите обаче трябва да знаят с какво брашно е направен съответният хляб, какъв е процентът на тъмното брашно, ако има такова. Важно е да се знае дали в продукта са влагани подобрители. Във хлебните изделия е възможно и наличието на алергени, които водят до чревни заболявания. Бонев изтъкна, че българите много боледуват и превенцията е една от възможностите да опазим здравето си, като употребяваме по-добри и по-качествени продукти, а хлябът присъства на масата ежедневно. Източник: Агенция "Фокус" |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Това е първият голям мост във Варна
08:27 / 20.01.2025
Някои магазини спират продажбата на дубайски шоколад
08:42 / 19.01.2025
Ремонтират напълно едни от най-големите символи във във Варна
15:29 / 20.01.2025
Челна катастрофа! Мъж помете колата на младо семейство от Варна
10:36 / 20.01.2025
Дългоочаквана новина за приюта в Каменар е вече факт
16:27 / 20.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: