Хлебопроизводителите във Варна предпазливи по отношение на БДС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:45 / 15.04.2011
650
Хлебопроизводителите във Варна са много предпазливи по отношение на БДС. Това каза Иво Бонев, председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Иво Бонев коментира, че предпазливостта на бранша се диктува от множество проверки за този тип продукти, а до голяма степен и поради липсата на качествени суровини с които да бъде произведен. Бонев припомни, че в момента пшеницата е почти изчерпана, а тази година хлебната е пшеница е била сравнително малко като количество, съответно липсва и предлагане на качествено брашно.

"Неминуемо е появяването на този стандарт на пазара и той е позакъснял. Радостна е все пак неговата поява", посочи Бонев и добави, че подобен хляб на пазара не липсва от години, но той не е заводски. Председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна поясни, че Българският държавен стандарт не е задължителен и касае единствено производителите на заводски хляб. Във Варна има около 7-8 такива производители и засега нито един от тях не е заявил желание да работи по този стандарт. Той разясни, че в хляба по стандарт ще се съдържа само брашно, мая и вода. Законът позволява допускането на технологични добавки при необходимост в хляба. Добавките не са вредни или отровни, а брашното трябва да е произведено от качествена пшеница, неподлагана на генетични модификации.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).