Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хлябът още по-евтин, войната между производителите продължава
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 19.03.2009Коментари (0)1344
Ако войната между хлебопроизводителите във Варненско продължи, цената на хляба може още да падне. Това заяви пред Дарик Иво Бонев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Ще има и бой, запалени коли, причакване на конкурентите и рязане на гуми, което вече се случва, добави Бонев, който е управител на една от големите фирми - производители на хляб в региона.

Дъмпингът и войната на хлебния пазар във Варна се дължи на борбата за пазари и факта, че кризата засяга и този бранш. При тези условия вместо да се запази цената и подобри качеството, става обратното, коментира Бонев. Според председателя на местните хлебари, около 35 % от хлебопроизводителите във Варненско работят в сивата икономика. Това са и фирмите, които правят дъмпинга на хлебния пазар в града. Допреди 2 години некоректните фирми в бранша са били около 25 на сто. Броят им обаче расте заради бездействието и неадекватната реакция на държавните контролни органи, смята представителят на бранша.

Реалната цена на 700 грама качествен хляб би трябвало да е 1,10-1,20 лв., при 70-80 ст. производствена цена. Доставна цена на хляб тип "заводски" около 40 ст. е съмнителна, категоричен бе Иво Бонев. Според него това са производители, които използват нискокачествено фуражно брашно, не го купуват с фактури и не осигуряват работниците си. Евтиният хляб освен неособено качествен, не е и здравословен.

Според Бонев, слуховете за потъмняване на брашното с утайка от кафе е рекламен трик. Вариант са и сладкарските бои и дори пърженият лук. Уважаващите себе си производители обаче използват за целта прогорена ръж, която е доста по-скъпа от самото брашно.

На пазара във Варна има над 500 вида хляб. В морската столица всеки ден се продават между 100 и 150 хиляди хляба тип "заводски". В Европа този вид не е познат. Наричан е "военен" или "следвоенен", защото се произвежда само по време на война, тъй като става най-бързо и от по-некачествени брашна. Близо 70 % от варненци обаче го предпочитат и купуват, обясни председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: