В търговската мрежа във Варна все още не се продава хляб, приготвен по стандарт "България", показа проверка на Дарик в няколко големи търговски вериги. Една от причините хлябът да не се появи на стелажите е, че към момента малко фирми в страната са получили разрешение да го произвеждат.
Във Варна само един хлебопроизводител е подал заяка за производство на хляб по стандарт "България". Издадени са му предписания, които задължително трябва да изпълни, за да получи одобрение за производство по стандарта, съобщи за Дарик д-р Живка Манева, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните.
Първата партида от насъщния по стандарт "България" излезе на пазара на Велики четвъртък. Самуните по 650 грама се продаваха единствено в София, а късмета да опитат от хляба като от едно време имаха много малко българи.
Стандарт "България" се отнася за три вида хляб - "бял", "Добруджа" и "типов". Приготвят се единствено от брашно, сол, мая и вода, без никакви подправки. Срокът на трайност е само 2 денонощия.
Производителите не предвиждат да увеличат цената на хляба по новия стандарт. Първите 650-грамови самуни се продаваха за 90 ст. (1,38 лв./кг), колкото горе-долу струва и белият хляб не по стандарт.
Кога варненци ще могат да си купят хляб без подобрители, оцветители и други химически добавки, все още не е ясно. Дарик научи, че добричка фирма, която има хлебозавод и във Варна, е получила разрешение за производството на хляб по стандарт "България". Засега обаче не е известно кога ще започне да меси насъщния по новите правила.
Досега стандарти, гарантиращи качеството на продуктите, има за млечните продуктите и месото. Скоро се очакват три стандарта и за лютеницата.
Преди Великден беше пуснат и горещ телефон, на който хората могат да подават сигнали за некачествени храни. На 0 700 122 99 през празничните дни е получен само един сигнал от Варна за калпав козунак.
Източник: Дарик |