Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хлябът по стандарт “България" - далеч от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 26.04.2011Коментари (0)984
В търговската мрежа във Варна все още не се продава хляб, приготвен по стандарт "България", показа проверка на Дарик в няколко големи търговски вериги.

Една от причините хлябът да не се появи на стелажите е, че към момента малко фирми в страната са получили разрешение да го произвеждат.

Във Варна само един хлебопроизводител е подал заяка за производство на хляб по стандарт "България". Издадени са му предписания, които задължително трябва да изпълни, за да получи одобрение за производство по стандарта, съобщи за Дарик д-р Живка Манева, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните.

Първата партида от насъщния по стандарт "България" излезе на пазара на Велики четвъртък. Самуните по 650 грама се продаваха единствено в София, а късмета да опитат от хляба като от едно време имаха много малко българи.

Стандарт "България" се отнася за три вида хляб - "бял", "Добруджа" и "типов". Приготвят се единствено от брашно, сол, мая и вода, без никакви подправки. Срокът на трайност е само 2 денонощия.

Производителите не предвиждат да увеличат цената на хляба по новия стандарт. Първите 650-грамови самуни се продаваха за 90 ст. (1,38 лв./кг), колкото горе-долу струва и белият хляб не по стандарт.

Кога варненци ще могат да си купят хляб без подобрители, оцветители и други химически добавки, все още не е ясно. Дарик научи, че добричка фирма, която има хлебозавод и във Варна, е получила разрешение за производството на хляб по стандарт "България". Засега обаче не е известно кога ще започне да меси насъщния по новите правила.

Досега стандарти, гарантиращи качеството на продуктите, има за млечните продуктите и месото. Скоро се очакват три стандарта и за лютеницата.

Преди Великден беше пуснат и горещ телефон, на който хората могат да подават сигнали за некачествени храни. На 0 700 122 99 през празничните дни е получен само един сигнал от Варна за калпав козунак.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: