Холандци посетиха Локалния координационен център "Галата" - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:04 / 28.05.2011
839
Сигурността на синята граница е ключът към Шенгенското пространство, заяви посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. г-н Карел ван Кестерен. Той и група холандски депутати посетиха Локалния координационен център "Галата"-Варна, в рамките на участието си в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в курорта Златни пясъци.

Ние сме тук, за да се уверим, че България е изпълнила всички критерии по осъществяването на граничния контрол на морската граница, която е външна за Европейския съюз, подчерта посланик Кестерен. Холандските парламентаристи наблюдаваха видеоматериал за дейността на Граничния координационно-информационен център в Бургас и Локалния център в "Галата"- Варна по опазване на синята граница във връзка с готовността на България за членство в Шенген.

Гостите изказаха задоволство от възможността да се запознаят с работата на интегрираната система за наблюдение на морската граница и оцениха положително отговорността, с която страната ни се отнася към своите ангажименти по охраната на външната граница на ЕС и Шенгенското пространство. Холандският посланик припомни и за неотдавна проведеното, изключително успешно по взаимна оценка на българската и холандската страна, посещение на холандския министър по европейските въпроси и международното сътрудничество Бен Кнапен в България. Тогава гостът се запозна с мерките за сигурност и контрол на българо-турската граница и се увери на място, че България е сигурна и надеждна външна граница на ЕС.

Изградената система функционира от края на 2010 година и гарантира сигурността на външната ни Черноморска граница чрез възможността за наблюдение от координационните центрове в реално време на цялата обстановка. Интегрираната система не е задължително изискване, а е сред най-добрите практики като надграждаща мярка, която допълва задължителните критерии в Шенгенския каталог. По време на срещата бе подчертано, че в процес на изграждане е и Интегрирана система за наблюдение на българо-турската сухопътна граница.

Локалният координационен център "Галата" е в денонощен режим на работа, съгласно шенгенските критерии. Друго предимство на интегрираната система е, че при преустановяване на работата на един сървър, функциите му незабавно се поемат от друг, с което се гарантира непрекъснато наблюдение на 12-те поста от интегрираната система. Дейността на Локалния координационен център "Галата" е получила одобрение в рамките на оценката в областта "Морски граници", като е отчетено прилагането от България на най-добри практики, съгласно шенгенските критерии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).