Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Холдинг Варна: Имаме строителни разрешения за пет обекта
Автор: Екип Varna24.bg 18:40 / 02.06.2010Коментари (0)3620
© Varna24.bg
От Холдинг Варна излезнаха със становище относно днешните спорове между Министерството на регионалното развитие и благоустройството в лицето на Росен Плевнелиев и Община Варна във връзка със строителните разрешения за "Алея Първа" и забрана от Министерството, издадена през 1997 година. Ето и позицията на Холдинг Варна, инвеститорът в проекта:

Във връзка с поетите ангажименти за реализиране на инвестиционния проект „Алея Първа", сертифициран от БАИ като І клас инвестиция, „Холдинг Варна" АД получи от Община Варна строителни разрешения за пет обекта. Те попадат в съставна зона 6 (под местността „Салтанат"), за която е наложена строителна забрана, тъй като се намира в срутищна зона. Според изискванията на чл. 96, ал. 5 от Закона за устройство на територията, строителни работи от всякакъв вид в свлачищни райони се извършват с предварително разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Холдинг Варна" АД получи предварително съгласие от МРРБ за извършване на строителни действия, при ИЗРИЧНИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ условия, реализиция и приемане на конкретни укрепителни дейности:
„ Действията по прилагане на подробния устройствен план за разглежданите имоти по отношение на застрояването да се съобразят с условията и изискванията на Заповед № РД -02-14-300/21.04.1997г. на министъра на териториалното развитие и строителството, чл. 198, ал. 3 и 4 от Закона за устройство на територията, Наредба № 12/03.07.2001г. за проектиране на геозащитни строежи, сгради и съоръжения в свлачищните райони, препоръките и заключенията в инженерно - геоложко райониране на "Геозащита" ЕООД - Варна за съответните райони, експертно становище на УАСГ и при следните условия:
- конкретните инженерно - геоложки условия за фундиране да се изясняват за всяка отделна сграда или съоръжение;
- при изкопните работи да не се надвишават препоръчаните най-стръмни допустими откоси, при невъзможност от спазване на наклоните и при навлизане във водонаситени материали да се предвиди плътно укрепване на стените на изкопите;
- да се гарантира водоплътност на водоснабдителните и канализационните мрежи (ВиК) (външни и вътрешни), като същите се изградят/приведат в съответствие с изискванията за строителство в свлачищни райони;
- да се предвидят и изпълнят отводнителните съоръжения за понижаване нивото на подземните води в имотите и за защита на сградите и терена от повърхностни води;
- битовите и повърхностни води да бъдат заустени в канализацията;
- недопустимо е допълнително отводняване на терена и покачване на нивото на подземните води."
-
За получаване на разрешенията дружеството предостави пълен набор от необходимите документи и заплати такса за одобряване на инвестиционните проекти. В рамките на своята компетентност общинската администрация издаде Разрешенията за строеж на основание Закона за устройство на територията, при изрично, но не самостоятелно изискване за изпълнение на укрепителните мероприятия, съгласно предварително разрешение на МРРБ.

В строителните разрешения също така се посочва, че се забранява извършването на строителни и монтажни работи на територията на Приморска зона в периода от 15 май до 1 октомври на текущата година на основание чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Издадените разрешения за строеж от Община Варна са за обекти, включени в инвестиционната програма на дружеството и са свързани с рекреация, използване на ресурса на минералните води, създаване на условия за целогодишно провеждане на международни конференции, симпозиуми и др.

Разрешенията завършват административната процедура, но реализирането на обектите може да започне едва след приключването и приемането на укрепителните работи.

Направено е инженерно-геоложко проучване с цел да се изясни устойчивостта на брега в свлачищно отношение и да се получи достатъчно информация, необходима за разработване на варианти на проект за укрепване. Изследването е проведено в продължение на няколко месеца, като участъкът е разделен на 6 зони, от които са взети сондажни проби и е направен подробен лабораторен анализ. Заключението от него показва, че коефициентите на устойчивост на земните маси надвишават нормативните изисквания и не се налага укрепване с дълбоки свлачищно-силови конструкции. От направените подробни литоложки разрези се установява, че склонът не е застрашен от дълбоки свлачищни проявления. Въпреки това има опасност от плитки, локални свличания, които могат да бъдат овладяни с отводнителни и брегоукрепващи мероприятия.

След направените проучвания е установено и нивото на подпочвените води, които на места са на дълбочина от 3.0 до 3.5 м, а на други от 4.5 до 6.0 м. Направени са препоръки за начините на отвеждането им и възпрепятстване на рушенето на ската.

За намирането на най-правилните решения за укрепването на терена и овладяването на подпочвените води, Холдинг Варна АД инициира серия от срещи с един от доайените в областта на земната механика, фундирането и подземните съоръжения - проф. д-р инж. Божидар Божинов - преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски" - София. В резултат на проведените консултации бяха конкретизирани механизмите за укрепване. Те са базирани на основното изискване на Холдинг Варна АД - за адекватно вписване на укрепителните съоръжения в околната среда - плажа, Приморския парк и визията на обектите по проекта „Алея Първа".

Към момента тече наблюдение на нивото на подпочвените води.

При приключването на окончателния доклад от обследване на геологията на района, предстои внасяне на проект за одобрение и получаване на предварително съгласие от МРРБ за строеж на укрепителни съоръжения, както и за получаване на строителни разрешения от Община Варна. „Холдинг Варна" АД предвижда финализирането на тази процедура до 30 септември, тъй като на 1 октомври отпада строителната забрана.

Спекулира се с твърдението, че строителството на обектите може да започне с получаването на строителните разрешения. Това би било възможно само и единствено след реализиране и приемане на извършените укрепителните мероприятия категорично заложени от МРРБ и Община Варна, след съгласуване с компетентните органи.

Манипулативното представяне на информация за издадените строителни разрешения, извън контекста на нормативните ограничения и процедури, целят внушаване на усещане за незаконност в действията на държавни и общински органи и компрометиране на проекта и инвеститора.

Холдинг Варна счита, че издадените строителни разрешения са важна стъпка за реализaцията на проекта и са резултат от изпълненията на ангажиментите на държавните и общински органи по предвидените в договора ангажименти, както и мерките от Закона за насърчаване на инвестициите.

 




Още по темата: общо новини по темата: 107
28.03.2017 »
22.02.2016 »
22.02.2016 »
19.02.2016 »
18.02.2016 »
25.07.2014 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: