"Холдинг Варна" не посочи точно какво ще прави с парите от новия капитал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:38 / 21.10.2008
673
Ръководството на "Холдинг Варна" все още не е представило точни планове за какво ще бъдат изразходвани парите от второто увеличение на капитала на дружеството. Това става ясно от регистрационните документи и проспекта, публикувани от Българската фондова борса. В проспекта се посочва само, че набраните средства ще бъдат използвани за реализация на инвестиционни проекти на холдинга и негови дъщерни компании, както и за придобиване на участия в дъщерни и асоциирани предприятия. Единственият конкретен проект, който се посочва, е в курорта "Камчия", където едноименната дъщерна компания на холдинга вече е придобила имот. Според проспекта предстои да приключи процедурата по промяна на статута на земята. За този комплекс ще бъде използвана една част от набраните средства, останалите ще отидат за инвестиции в дружества от портфейла на "Холдинг Варна" с цел подобряване на материалната база и технологична обезпеченост на производството, се посочва в документите.
Още по темата:

Два холдинга ще увеличават капитала си

Холдингът е с капитал 2 099 567 лв., а намерението му е да набере от пазара близо 70 млн. лв., като издаде 3.136 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна цена 22 лв.

Изпълнителният директор на холдинга Милчо Близнаков заяви, че не може да даде повече информация за използването на набраните средства от тази, която вече е публикувана. "Наистина, информацията не е голяма, но това е преценено и обсъдено с инвестиционния посредник", каза той. На въпрос дали кризата на доверие и спадът на акциите, които се наблюдават на фондовите пазари, не ги притесняват дали ще наберат капитал, Близнаков отговори, че са си поставили задача да наберат поне 50% от искания капитал, за да се счита увеличението за успешно, и по този начин ще проверят реакциите на пазара, тъй като са чакали твърде дълго той да достигне някакво дъно.

Още при обявяването на проспекта от "Капитал" сигнализираха, че така обявеното увеличение с емисионна стойност на акция от 22 лв. крие опасност от разводняване на капитала. Тоест, ако старите акционери не участват, те ще се окажат с по-малка стойност на инвестицията си, тъй като цената на новите акции е по-ниска от балансовата им стойност. В проспекта е посочено, че с увеличението се наблюдава разводняване на стойността на акциите, тъй като към края на март балансовата им стойност е 33.78 лв. От ръководството на холдинга са изчислили, че балансовата стойност на акция за стар акционер ще се разводни с 22.5%, но според тях емисионната цена дава гаранция за направените от акционерите инвестиции в дългосрочен план и не накърнява интересите им. За акционерите, които са решили да не участват, в проспекта се посочва, че пазарната цена на правата, които могат да продадат, ще компенсира разводняването.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).