Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хора с редки болести остават без лекарства
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 25.02.2011Коментари (0)881
© Varna24.bg
Промени в процедурата за отпускане на лекарства за редки заболявания влиза в сила от 1 март. Това съобщиха от варненската структура на Националния алианс на хората с редки болести. Новите правила ще доведат до проблеми и голяма част от болните може да останат без лекарства за повече от месец, алармираха от местната организация.

"Критериите за отпускане на лекарства бяха изготвени със закъснение. Според новите изисквания болните трябва да си направят редица изследвания, които да приложат към молбата си към Здравната каса. Изследванията обаче изискват време. Касата пък преценява в едномесечен срок дали да отпусне необходимите лекарства. Новите правила влизат в сила от 1 март, а цялата процедура няма как да се вмести в този срок", обясниха от алианса. Опасенията на организацията са, че много от пациентите с редки заболявания ще останат най-малко за месец без лекарства.

"Проблемът е сериозен, защото при прекъсване на лечението могат да настъпят необратими увреждания или смърт", предупредиха от пациентската организация.

Редките болести засягат по-малко от 5 човека на 10 000 души, но заради многото такива заболявания, които са около 6 000, общият брой на засегнатите е голям. От редки заболявания в цялата страна страдат около 400 000 души, най-вече деца.

"За разлика от останалите пациенти със здравословни проблеми, обаче хората с редки заболявания нямат същия достъп до диагностика и лечение. Причината е, че лекарите не са срещали подобни случаи в своята практика и не успяват да реагират адекватно", посочиха още от варненската структура на организацията.

За да се осигури навременна диагностика и качествено лечение алиансът организира поредица от семинари за общопрактикуващите лекари. На него най-добрите специалисти в страната ще споделят опита си с редки заболявания. Във Варна семинарът ще се проведе в Деня на редките болести - 26 февруари в сградата на факултета по дентална медицина към Медицинския университет.

Източник: Dnes Plus








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: