Хора с увреждания излязоха на протест в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:28 / 05.05.2010
1328
Около 12 души с увреждания излязоха на мълчалив протест днес на входа на Морската градина във Варна. Проявата се организира във връзка с днешния Европейски ден за протест на хората с увреждания.

Те се оплакват от дискриминация, липса на подходяща архитектурна среда и лошо отношение от страна на институциите и гражданите. По думите на хората с увреждания, двата специализирани автобуси са недостатъчни да обслужват нуждите им. Малка част от рейсовете на градския транспорт пък са приспособени за качване на инвалидни колички.

Пред протестиращите излезе и кметът на Варна Кирил Йорданов. Той посочи, че общината работи за осигуряване на достъпна архитектурна среда и в бюджета ще бъдат заделени средства за закупуване на още специализирани коли.

Освен във Варна, мълчалив протест се проведе и в Добрич. „От 1992 г. насам на 5 май Европейската общност отбелязва своя респект и подкрепа за равнопоставеност и достоен живот на хората с увреждания и семействата с деца с увреждания. Днес 18 години по-късно и вече като член на европейското семейство, България е държава без адекватна политика и практика спрямо хората с увреждания", се посочва в декларация, която ще бъде изпратена до управляващите.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).