Хора с увреждания с шанс за работа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 18.02.2010
1053
60 варненци с увреждания, които имат малък шанс да намерят работа ще бъдат обучавани, за да бъдат устроени на работа. Проектът за защитена заетост предвижда те да бъдат обучавани основно в две направления - мениджърски и работнически умения. В целевата група по проекта попадат 20 души с увреден слух, 20 варненци с двигателни проблеми и 20 родители на деца с увреждания, посочи председателят на сдружение „Бизнес агенция" Силвия Щумпф. Тя бе категорична, че шефовете на предприятия, които ще осигурят защитена заетост за хората, които трудно си намират работа, не търсят печалба, а по-скоро социален ефект от това.

„Вече сме в контакти със стотина предприятия, повечето от които са големи. В крайна сметка обаче участници и партньори в проекта ще бъдат 10 от тях", посочи Щумпф. Предприятията сами ще осигурят условия за работа за хората с увреждания, като се осигурява и устойчива заетост. 16 специалисти от тези предприятия ще бъдат обучени в менторски умения, за да обучат целевата група от 60 варненци. До момента в „Бизнес агенция" са постъпили заявки за обучение по 15 различни професии, но в крайна сметка обучение ще има по 6 от предпочитаните специалности. Те вероятно ще са предимно в сферата на туризма, транспорта, производството на храни. „Много заявки имаме за обучение на керамици. Едно от социалните предприятия, които са добър пример в тази област е ателие за пране и гладене, в което работят жени-жертви на насилие", допълни ръководителят на проекта. Предприятия със социална насоченост, които показват добра практика за заетост се разкриват в областта на кетъринга, домашните услуги, фирмите за почистване, грижи за възрастни и деца.

Преди време от сдружението са обучили 30 каменоделци, които веднага са започнали работа във фирма от Варна, която е имала нужда от точно такива специалисти.

 

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).