Хорхе Пардо ще свири във Варна на 20 август

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:35 / 03.07.2013
782
Хорхе Пардо ще свири във Варна на 20 август. Един от музикантите на Пако де Лусия, обявен за най-добър джаз-музикант на Европа за 2012, ще представи програмата си в Летния театър.

Хорхе Пардо (саксофон, флейта) е един от най-прочутите испански музиканти - свирил дълги години в групата на Пако де Лусия, партнирал си с имена като Чък Къриа, Камарон де ла Исла, Томатито и Чано Домингес. Tой умее да проектира своето изкуство в разнообразна стилова среда, а името му е органично свързано с оформянето на съвременното лице на иберийския джаз и вливането му като мощна вълна в обновеното лице на фламенкото от 70-те години до днес.
С повече от 150 концерта на година, 20 самостоятелни диска зад гърба си и участия в множество различни проекти, Хорхе Пардо неслучайно бе награден в края на миналата година с отличието "Най-добър джаз музикант на Европа" и така стана първият испански музикант, носител на това признание.

Хорхе Пардо започва да се занимава с музика от съвсем ранна възраст, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия, като остава дълги години част от неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios и така участва в създалото се течение Jovenes Flamencos. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото и се превръщат в неразделна част от съвременния му инструментариум. Хорхе Пардо неизменно присъства в много от филмите на забележителния режисьор Карлос Саура като Фламенко и Иберия, където се разкрива по непостижимо естетски начин лицето на съвременното фламенко-изкуство.

Най-новият му албум "Huellas" ("Следи") е запечатал ретроспективно траекторията на неговото изкуство до момента. В албума участват като гост-музиканти над 50 артиста от света на джаза и фламенкото - забележителни артисти като Хавиер Колина, Карелс Бенавент, Хосеми Кармона, но също така и много млади музиканти. С натрупан огромен опит от свирене в клубове, театри и концертни зали, музикантът оформя своя неповторим стил и специфично звучене, опирайки се на своята интуиция и безспорен талант. В албума се виждат отчетливо джаз и фламенко отпечатъците, с поглед отвън навътре към това синкретично изкуство и обратно. Тук се усеща силно фламенко чувство, поднесено от джаз музиканти, една отдавнашна среща, в която сякаш се разпалват стари спомени. Музика без време и място, с дълбочина и свежо звучене и трудно устоим ритъм.

Именно с тази възпламеняваща програма от "Huellas" ще имаме възможност да видим Хорхе Пардо на 20 август от 21:00 ч. в Летния театър във Варна. Той ще омагьоса своите почитатели в компанията на едни от най-добрите музиканти на Испания - китариста Хосеми Кармона и перкусиониста Бандолеро.

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания.

Билетите за концерта на Хорхе Пардо са на цени от 15 до 25 лв. и са в продажба на касите на Летния театър и ДКС-Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).