Хотелиерите отчитат 10% ръст на почиващите по Южното Черноморие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:15 / 24.09.2024
442
В края на летния сезон хотелиери и туроператори по Южното Черноморие отчитат около 10% ръст на туристите в сравнение с миналата година. Според данни на Евростат, България се нарежда сред петте водещи европейски държави по ръст на туристически нощувки.

За периода април - юни и са отчетени над 2 200 000 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване. Очакваните прогнози за по-дълъг летен сезон обаче не се сбъднаха, тъй като някои от хотелите на юг затвориха още през септември.

По-кратък от очакванията и по-силен от миналогодишния - така накратко описват представителите на бранша летния туристически сезон на юг по морето.

"Данните сочат, че може би с около 5-10% броят на нощувките ще бъде по-голям спрямо миналата година. Отчетлив ръст може да се каже, че имаше на британските туристи тази година. Немският пазар определено отсъстваше", коментира пред БНТ Теодор Пастарманджиев, хотелиер.

Увеличеният брой туристи няма да повиши приходите за бизнеса, смятат хотелиери.

"По-скоро големите разходи най-вероятно ще изядат по-голямата част от печалбата. В нашия сектор отчетливо заплатите за последните 2-3 години се увеличиха на места и със 100%. Така че на първо място разходите за труд, на второ място разходите за всички хранителни продукти, всички консумативи", обясни Пастарманджиев.

От бранша отчитат и повишение на нискобюджетните туристи, които и сега се възползват от по-ниските цени в курортите. Някои от хотелите в "Слънчев бряг" ще посрещат туристи до месец октомври. В същото време друга част от местата за настаняване са празни отпреди седмица заради липса на персонал."

Част от служителите в хотелите, чиито визи са изтекли преди края на сезона, принудиха собствениците да затворят по-рано. Част от туристите от един от затворилите хотели в "Слънчев бряг" трябваше да се преместят в друг, който работи.

"Аз затворих поради факта, че 80% от моя персонал е от чужбина. И за 5 човека в хотела, и за 300 човека персоналът е един и същ", каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В по-малките курорти на юг като Приморско все още има работещи хотели, които от началото на лятото са пълни на 100%.

"Около 50% от туристите са българи. Повишение в цените спрямо миналата година имаше. Налагаше се да се правят оферти в последния момент. Това е може би е минусът в този летен сезон", каза Владимир Маринов, туроператор.

А туроператори вече започнаха с ранните записвания за следващия летен сезон.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1078):
24.09.2024 Наш хотелиер с плашеща прогноза за родното Черноморие
21.09.2024 Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
21.09.2024 Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
20.09.2024 БАБХ затвори 31 обекта заради ниска хигиена по родното Черноморие
19.09.2024 Следят с дрон туристическите потоци във Варна
17.09.2024 Ръст на туризма във Варна
Още новини от Новини от Варна:
След жесток побой в Добричко: Жена е с мозъчно сътресение
Мотоциклетист пострада край Обзор
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).