© | Все повече българи избират да посрещнат Новата година извън дома - в къща за гости или в хотел. В курортите край Варна места в хотелите с три и повече звезди са резервирани още от октомври. Увеличава се и търсенето на скъпите хотелски пакети, надхвърлящи 800 лв., които включват няколко нощувки, празнична програма и СПА процедури. В новогодишната нощ градските хотели във Варна ще бъдат заети най-вече от българи. Сред тях, разбира се, има и много варненци. В някои заведения все още има свободни места, за хората, които планират празничните дни в последния момент. За да ги привлекат, повечето ресторанти и барове залагат на българската кухня, но поднесена в нетрадиционни варианти. Същото се отнася и за напитките.
За новогодишната нощ заведенията във Варна предпочитат да изненадат гостите си с разнообразно меню, в което са съчетани различни познати и непознати вкусове.
Вериния Скипарнова, комплексен управител на хотел-ресторант във Варна: "Съчетание на европейската кухня, в случая говорим за италианска, но така че да бъде приложена за българския пазар. Октопод и традиционните зелеви сърми."
Все повече посетители на варненските заведения се интересуват от произхода на продуктите.
Вериния Скипарнова, комплексен управител на хотел-ресторант във Варна: "Изключително държат и то не само за новогодишното меню въобще в менюто да присъстват типично български продукти."
Тюляй Мехмедова, домакин в бирария във Варна: "Ние търсим на пазара продукти, които са произведени в България, продукти, които са утвърдени с български стандарт. Не се задоволяваме с продукти, които са заместители на това, което търсим."
Освен разнообразие в храната, заведенията разчитат и на различни оригинални напитки, като например бира, произведена на място.
Валентин Лазаров, пивовар: "Правим класическа бира и 100 процента. Няма ечемик, няма царевица, както се слага в много бири от тези големите марки."
Варненските ресторантьори са единодушни, че културата на хранене на българина се е повишила с годините и те се стараят да поддържат по-висок стандарт, за да задоволят повишените очаквания.
Друга тенденция от последните години - все повече хора избират да посрещнат празниците в къщи за гости. Там могат да се докоснат до традиционни обичаи, както и да опитат местни ястия от домашно произведени продукти. Много такива къщи има в района на Благоевград. Интересна е историята на семейство Шопови, които са едни от първите в Белица, които купуват стара кирпичена къща и я превръщат в атрактивно място за отдих и почивка. Предлагат на своите гости автентична домашна атмосфера и местни традиционни храни. За Коледа и Нова година имат вече направени резервации.
Вместо лукса на хотелите, хората напоследък избират да почиват сред топлината и уюта на семейните къщи за гости, казват Галина и Иван Шопови от Белица. Стопаните предлагат на своите клиенти само домашно приготвени местни гозби, характерни за този район, като целоварчика, предястие, приготвено от червено цвекло.
Иван Шопов: "Цвеклото, когато се прибира от градината, изчиства се хубаво и се налага в бидон с малко сол, и като преседи около месец, цвеклото е готово за готвене."
Галина Шопова: "Като се изкисне се нарязва сварява се, запържва се, слага се чесън и е много хубава салата."
Иван Шопов: "Може и с боб да се вари. И едно благо вариво има - гулия, цвекло и месо от теле."
За новогодишната трапеза домакините ще предложат на своите гости и много деликатеси, приготвени от дивечово месо.
"Със сина ми сме ловци и сме приготвили доста деликатеси. Имаме суджуци, кървавици всичко от диво, тая година на сина се случи уби много голям глиган - над триста килограма.", споделя Шопов.
Гостите на семейство Галина и Иван Шопови могат да видят и много природни забележителности. По една от седемте екопътеки до курорта Семково ще стигнат до красиви планински реки и водопади.
Независимо дали сме избрали да посрещнем Новата година в петзвезден хотел, в къща за гости или у дама най-важното е да сме с любимите си хора.
Източник: БНТ |