Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Хотелите във Варна с над 10 млн. лв. приходи тази зима
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 09.03.2009Коментари (0)531

(c) Presscenter.bg
През зимния сезон варненските хотели са заработили общо 10,3 млн. лева. Това съобщиха от Националния статистически институт. Над 5,5 млн. лв. са приходите на местните браншовици от чуждестранни туристи, през последните три месеца на миналата година. От джобовете на 29 хиляди чужденци са излезли повече от половината от приходите на хотелите в морския град през студените месеци.

От ваканции във Варна тази зима са се възползвали над 85 хиляди души. Родните туристи са били по-честите посетители на морския град. За сметка на това обаче те са били далеч по-скромни в харчовете си. Ръст на приходите на варненските хотели от октомври до края на декември в сравнение с предходната година, отчетоха още от статистиката. Въпреки икономическата криза, в последните месеци на 2008 г. средствата за подслон и местата за настаняване в морския град и курортите около него имат приходи с малко над 65 хил. лв., в сравнение със същия период на предходната година. Бройката на работещите хотели през двата периода е почти една и съща.

За последното тримесечие на година са реализирани почти 250 хиляди нощувки. В периода са функционирали над 32 хиляди легла. За цялата минала година пък местните браншовици са заработили малко над 187 млн. лева.

"Не е изненадващо, че хотелите приключват на плюс зимното тримесечие. В този период са студентските, коледните и новогодишните празници, когато хотелите се пръскаха по шевовете, а записванията бяха направени поне два месеца по-рано", каза за "Позвънете Новини" председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков. По думите му, обаче не само това е причината за положителната тенденция. "При нас криза не се усеща, а и прогнозата, че тя ще се отрази положително на родния туризъм, вече се сбъдва. Въпреки финансовата нестабилност хората не спират да пътуват, а просто редуцират разходите и се насочат към по-евтини дестинации, каквато сме ние", коментира Нешков. Той допълни, че при правилно използване на ситуацията, браншовиците това лято ще могат да извлекат максимални ползи.

От статистиката обаче отчитат намаляване на туристите в първия месец на 2009 г., в сравнение със същия период на миналата. С 9,9 % са намалели посещенията на чуждите туристи у нас през януари. От страните от Европейския съюз най-голям отлив се наблюдава при малтийци, шведи и туристи от Острова. Българите също са ограничили излизанията си зад граница. По данни на института тази тенденция е започнала още през октомври миналата година. В първия месец на 2009 г. родните туристи, почиващи отвъд пределите на страната, са били с 30,5% по-малко в сравнение с миналата.

Намаляват пътуванията на българите към всички страни, като най-голям минус се отчита в посещенията на Малта, следвана от Израел и Финландия. Нарастване на посещенията има единствено в Румъния. През януари 3,3 % повече български туристи са посетили северната ни съседка в сравнение с миналата година.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: