Христо Казанджиев: Газовите находища край Варна не са големи, но се оказват съществени за България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 18.04.2009
1041
Във Варна на 21 април ще се проведе публична дискусия на тема „Бъдещето на газовите находища край Варна - енергийна сигурност, чрез местен добив и резерви в газохранилищата. Процедури, инвестиции, концесии, възможности и перспективи за развитие". Христо Казанджиев, директор на дирекция "Природни ресурси и концесии" към Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че тази инициатива е важна преди всичко за това, че с нея се дава гласност и обществото се запознава с миналото, настоящето и бъдещето на газовите находища, открити в района на град Варна. Казанджиев допълни, че в действителност, тези находища не са големи, но се оказват съществени за България. Казанджиев каза още, че местните източници на природен газ са от непосредствена полза за всички ползващи природен газ и за България като цяло, защото позволяват предлагането на газ на по-ниски цени. Той добави още, че освен това, те спомагат и за по-добър външно платежен баланс на страната. „Природният газ все пак е екологично чист източник на енергия, който у нас се внася основно от чужбина и това допълнително натоварва бюджета на страната", подчерта Казанджиев.
Малкото находище „Галата" се намира на около 20 км. източно от град Варна в акваторията на Черно море и е имало запаси от около 2.2 млрд. кубически метра извлекаем природен газ, каза още Христо Казанджиев. Той допълни, че находището е било въведено в експлоатация преди няколко години и независимо, че е било с ограничени ресурси, е осигурявало до 17 % от местното потребление на газ. Казанджиев уточни, че в това число от него се осъществявани и директни доставки на газ за „Агрополихим". „Не без значение е и фактът, че благодарение на това находище и добивания от него газ през този период цените на природния газ бяха средно с 15-20 лв. или с около 6-7 % по-ниски спрямо времето от преди разработването му", подчерта той. Казанджиев поясни, че това са били непосредствените ползи до момента на изчерпването на запасите, но беше категоричен, че това не определя приключване на икономическото ползване на резервоара в земните недра. Според него предложението на концесионерите на находището то да бъде трансформирано в газохранилище е добро, защото идеята може много бързо да бъде реализирана поради това, че съоръженията са изградени и могат лесно да се пренастроят в нагнетателен режим. По думи на Казанджиев, в един много близък план газовото находище може да се трансформира в газово хранилище, което ще повиши сигурността на доставките на природен газ, което е особено актуално във връзка с газовата криза от началото на годината. Той каза още, че съоръженията и самото газово хранилище ще бъдат държавна собственост и ще се ползват за много дълъг период от време.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).