И Крайбрежната алея се сцепи до основи като буните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:52 / 17.01.2013
1131
Не само буните, а и крайбрежната алея е заплашена да бъде разцепена от вълните тази зима. Това установи репортерска проверка. За съжаление първият пробив на дамбата, защитаваща алеята, вече е факт. В малък участък между трета буна и рибарското селище е разбита не само асфалтовата настилка, но и тежката й бетонна основа. Тя се състои от големи плочи, положени още през 80-те години на миналия век заедно с оформянето на защитния насип от камъни и тетраподи в тази част на варненския бряг.

Очевидно е, че разцепването на бетонната основа на крайбрежната алея не е станало отведнъж, а е резултат от продължително натоварване. Вижда се също, че в съседни участъци са правени опити да се укрепи допълнително каменният насип с изливане на бетон. И с просто око се вижда, че това не е помогнало особено. След като вълните са повлекли камъните към морето, сместа от цимент и чакъл е натрошена буквално като шоколад.

Този пробив в бетонната основа на алеята засега е единствен, но скоростта, с която морето "изяжда" дамбата, е впечатляваща. Любители на крайбрежните разходки, които през лятото предпочитат да ходят на плаж по камъните между буните, споделиха, че от август до сега скалните блокове, които пазят брега, са се разместили сериозно.

Дали държавата или отново концесионерите на варненския бряг ще предприемат допълнителни мерки за спешно брегоукрепване, е въпрос, който най-вероятно трябва да се реши между самите тях. Засега няма сигнали, че държавата е заинтересована от състоянието на буните и варненския бряг. По този важен въпрос не се чува нищо - нито за осигурени средства, нито експертни оценки на щетите и общото състояние на брегозащитните съоръжения.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).