И Варна пред проблем с боклука

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 03.04.2009
980
Възможно е да изпаднем пред криза с боклука, ако до лятото не приключи разширението на втора клетка на сметището във Въглен. Това признаха вчера от община Аксаково, на чиято територия се намира депото. По договор клетката трябваше да бъде завършена до края на миналата година. Заради забавяне на разрешителни от страна на Министерството на околната среда и водите изпълнението на проекта е стартирало през ноември, обясни зам.-кметът на Аксаково Ирина Величкова. В зимните месеци строежът е замразен. Правим обаче всичко възможно, за да завършим обекта до май, посочи Величкова. Обстановката в момента била благоприятна, защото през зимата имало по-малко отпадък.

Седем пъти са спаднали приходите от данък върху сделки с недвижими имоти в Аксаково през тази година. От местната администрация са отчели, че през този януари са събрали по това перо 20 000 лева. За същия период на миналата година в общинската хазна са влезли 140 000 лева.

С оглед на кризата макрорамката на бюджета на Аксаково за тази година е с 3 млн. лв. по-малка в сравнение с миналогодишната, като достига сумата от 10 млн. лв. Надяваме се да успеем да изпълним заложеното, коментира шефът на дирекция "Инвестиционна политика, екология, подготовка на проекти" Красимира Дянкова. Тя представи спечеления от общината проект за техническа помощ за подготовка на задание за довършването на канализацията на Игнатиево. Той е на стойност 410 400 лв. Очакваме в резултат да получим напълно разработен проект за канализацията на селото, с който да кандидатстваме за нейното финансиране по оперативна програма "Околна среда". Към момента селото имало близо 45 на сто завършена канализационна мрежа. Готови са главните трасета и остава да се направят само отклоненията до битовите потребители, обясни Дянкова. В момента местната администрация готвела и проект за рехабилитация на главните улици в града, както и за подмяната на ВиК мрежата под тях. Проектите са съотвено към оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" и всеки е на стойност от по около 10 млн. лв. За да осигури мостовото финансиране на проектите, общината вече окомплектовала документация за кандидатстване за заем от фонд ФЛАГ. Макар и средствата по заема да се възстановяват, за да покрием лихвите, ще са необходими около 100 000 лева от общинския бюджет, допълни Дянкова.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).