Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И на втора инстанция: доживотен затвор за убийство във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 23.10.2024Коментари (0)958
©
Варненският апелативен съд потвърди наказание "доживотен затвор“ спрямо подсъдим за убийство, извършено във Варна с особена жестокост и в условията на опасен рецидив. Дончо М. е бил признат за виновен и за противозаконно отнемане на два телевизора, лаптоп и мобилен телефон на обща стойност 868 лв. Той трябва да изплати на двама наследници на жертвата - граждански ищци - обезщетения за претърпени неимуществени вреди в размер общо на 300 хиляди лв. Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна единствено по отношение обекта на кражбата.

32-годишният към момента на деянието Дончо М. и 52-годишният Кънчо П. се познавали от съвместна работа по строителни обекти. Дончо останал без работа, защото редовно употребявал наркотици. На 12.02.2021 г. Кънчо го поканил на гости и двамата се черпили. Подсъдимият приел наркотично вещество, което за пореден път предизвикало критика от страна на колегата му. Дончо М. се ядосал на думите на своя домакин и с чук нанесъл множество удари в главата му. Преспал в дома на убития и решил да продаде по-ценните му вещи – два телевизора, мобилен телефон и лаптоп. На следващия ден продал единия телевизор в заложна къща и отново пренощувал в жилището на жертвата. На 14.02. отнесъл в дома си втория телевизор. Разследващите открили телефона у него при ареста му. 

Съдебно-медицинската експертиза е посочила като причина за смъртта на починалия тежка черепно- мозъчна травма. 17 са били травмите в областта на главата. Послесмъртно била нанесена прободно-порезна рана на шията. Психолого-психиатричната експертиза е разкрила у подсъдимия разстройства, дължащи се на комбинираната употреба на психоактивни вещества.

Въззивният състав прие, че първата инстанция е дала правилна правна оценка на извършеното. Признакът "особена жестокост“ се извежда от многобройността на ударите, зоната на нанасянето и средството. Налице е безчовечно отношение, изключителна ярост и ожесточение към пострадалия.

Единствената незаконосъобразност, допусната от първостепенния съд, е за осъждането за две от вещите, предмет на кражбата – лаптоп и телевизор. Те били изнесени от дома на убития на 14.02. Според обвинителния акт, времевият диапазон на деянието е в периода 12-13.02. Съдът не може да излиза извън рамките, очертани от обвинението и да осъди подсъдимия по непредявено обвинение, мотивира се апелативната инстанция. Това наложи корекция на присъдата.

Въззивният съд прие, че безсрочната изолация от обществото на подсъдимия е справедлива. Споделени бяха доводите на Окръжния съд за това, че престъплението се характеризира с изключителна тежест. Взета предвид бе и предходната съдимост на Дончо М. – той е осъждан за разнообразна престъпна дейност – от кражби, управление на МПС след употреба на наркотици, до особено брутални престъпления против личността и половата неприкосновеност. Въпреки изтърпените наказания той не е коригирал поведението си, напротив, престъпната деятелност е ексалирала в убийството на негов познат, който се е опитвал да му помага.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: