И съдебната система се оплете в спора за боклука

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 01.02.2010
7703
И съдебната система се оплете в споровете около затварянето на сметищата, които не отговарят на европейската директива. Два различни състава на Административния съд в Добрич са постановили различни решения за сметищата на Балчик през лятото. Със заповед на тогавашния директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна - Синан Мехмед, са затворени сметищата за битови и строителни отпадъци на Балчик. Понеже са поставени в патова ситуация - да не могат да ползват нито препоръчаното депо в село Богдан, нито затворените, от община Балчик обжалват нареждането. Правораздавателният орган уважава жалбата на администрацията за сметището за битови отпадъци и отменя заповедта. Друг състав обаче гледа жалбата за строителното депо и се произнася против искането на общината.

Независимо от решенията и двете сметища продължават да се експлоатират и днес. Причината е, че няма къде другаде да се вози боклукът. „Сметището в Богдан, което според указанията на екоминистерството трябва да използваме, разполага с комплексно разрешително, в което е вписан определен обем на отпадъка, който може да се депонира. Кпацитетът се изчерпва изцяло с боклука на Добрич, така че ние не можем да извозваме и нашия там", обясни ресорният зам.-кмет на Балчик Къймет Тургут. Тя добави, че положението е временно, докато на сметището в Богдан не се инсталира компактор, чието закупуване ще се финансира от всички общини, пренасочени да изхвърлят боклука си там. За да се облекчи натовареността му от Балчик готвят и площадка за сепариране на отпадъците. Тя ще се изграни на терен от около 15 дка на сега съществуващото депо в Момчил. Инвестицията ще се финансира със средствата, които се очакват от програмата на МОСВ за рекултивиране на сметищата. Проектът е за малко над 4 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати към края на годината.

Очаква се до месец да приключи документалната подготовка и да стартира строителството на площадката, заяви Тургут. Там битовият отпадък ще се разделя и този, който не може да се преработва ще се вози на депото в Богдан, докато регионалното сметище в Стожер бъде изградено. През тази година в бюджета на общината са заложени и 53 000 лв. за закупуването на копмпактора, каза още зам.-кметът. Тя подчерта, че общината има голямо желание да спазва всички нормативи и разпоредби, стига това да е на практика възможно.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).