Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И съдебната система се оплете в спора за боклука
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 01.02.2010Коментари (0)7703
© Impact Press Group
И съдебната система се оплете в споровете около затварянето на сметищата, които не отговарят на европейската директива. Два различни състава на Административния съд в Добрич са постановили различни решения за сметищата на Балчик през лятото. Със заповед на тогавашния директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна - Синан Мехмед, са затворени сметищата за битови и строителни отпадъци на Балчик. Понеже са поставени в патова ситуация - да не могат да ползват нито препоръчаното депо в село Богдан, нито затворените, от община Балчик обжалват нареждането. Правораздавателният орган уважава жалбата на администрацията за сметището за битови отпадъци и отменя заповедта. Друг състав обаче гледа жалбата за строителното депо и се произнася против искането на общината.

Независимо от решенията и двете сметища продължават да се експлоатират и днес. Причината е, че няма къде другаде да се вози боклукът. „Сметището в Богдан, което според указанията на екоминистерството трябва да използваме, разполага с комплексно разрешително, в което е вписан определен обем на отпадъка, който може да се депонира. Кпацитетът се изчерпва изцяло с боклука на Добрич, така че ние не можем да извозваме и нашия там", обясни ресорният зам.-кмет на Балчик Къймет Тургут. Тя добави, че положението е временно, докато на сметището в Богдан не се инсталира компактор, чието закупуване ще се финансира от всички общини, пренасочени да изхвърлят боклука си там. За да се облекчи натовареността му от Балчик готвят и площадка за сепариране на отпадъците. Тя ще се изграни на терен от около 15 дка на сега съществуващото депо в Момчил. Инвестицията ще се финансира със средствата, които се очакват от програмата на МОСВ за рекултивиране на сметищата. Проектът е за малко над 4 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати към края на годината.

Очаква се до месец да приключи документалната подготовка и да стартира строителството на площадката, заяви Тургут. Там битовият отпадък ще се разделя и този, който не може да се преработва ще се вози на депото в Богдан, докато регионалното сметище в Стожер бъде изградено. През тази година в бюджета на общината са заложени и 53 000 лв. за закупуването на копмпактора, каза още зам.-кметът. Тя подчерта, че общината има голямо желание да спазва всички нормативи и разпоредби, стига това да е на практика възможно.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: