И в чужбина оцениха класата на варненския куклен театър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 22.10.2012
723
С поредица гостувания на най-силните фестивали в Европа и Азия варненските куклени актьори отбелязват 60-годишнината на Държавния куклен театър - Варна. Скорошните емоционални срещи с публиката от различни краища на света слагат отпечатък върху атмосферата на приповдигнатост, с която трупата влиза в новия сезон.

Варненските актьори никога няма да забравят как са раздавали автографи върху ръце, чанти и билети на възхитената публика в Тайван. Трупата беше поканена на уникалния фестивал "Изкуството, което образова" във втория по големина тайвански град - двумилионния Каушунг. От всички видове изкуство варненската трупа единствена от поканените от цял свят артисти представя магията на кукления театър. Билетите за постановката "Алегро виваче" свършват светкавично, а публиката поздравява артистите като истински звезди.

"За рождения ден на Държавния куклен театър ще зарадваме своята многобройна и обичана публика във Варна с поредица нови спектакли и участия в проекти", казва Вера Стойкова, директор на театъра, режисьор и артист.

Артистите репетират за две премиери. На 26 октомври се вдига завесата за "Вълшебното огниво" от Андерсен. Режисьорът Георги Михалков създава уникална визия и разказ, който да увлече и деца, и родители. В края на ноември ще бъде готова постановката за възрастни "Лека походка и други опити" от Ханох Левин с режисьор Боян Иванов.

"Успехът ни на фестивали в Испания, Сърбия, Тайван, Турция, където се канят само селектирани трупи и заглавия, и където присъстват стотици артмениджъри и зрители, е международният отглас за класата на Държавния куклен театър във Варна. Всички наши партньори ни представят с това, че сме 60-годишен театър от град, който е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Те са горди, че държавен театър с дълга история може да прави толкова модерни и конвертируеми неща, които се харесват на всички. Щастливи сме, че печелим симпатии по цял свят и тук, и продължаваме да търсим провокацията - да откриваме нови ниши, да говорим на нашите малки и големи приятели на универсалния език на сценичното изкуство" - казва още Вера Стойкова.

Държавният куклен театър във Варна има в репертоара си 30 заглавия, които не слизат от сцена. Рекордьори сред тях са "Пепеляшка" и авторският спектакъл "Фолклорни фантазии", който жъне слава по наши и чужди сцени вече единадесета година.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).