Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
И в чужбина оцениха класата на варненския куклен театър
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 22.10.2012Коментари (0)808
С поредица гостувания на най-силните фестивали в Европа и Азия варненските куклени актьори отбелязват 60-годишнината на Държавния куклен театър - Варна. Скорошните емоционални срещи с публиката от различни краища на света слагат отпечатък върху атмосферата на приповдигнатост, с която трупата влиза в новия сезон.

Варненските актьори никога няма да забравят как са раздавали автографи върху ръце, чанти и билети на възхитената публика в Тайван. Трупата беше поканена на уникалния фестивал "Изкуството, което образова" във втория по големина тайвански град - двумилионния Каушунг. От всички видове изкуство варненската трупа единствена от поканените от цял свят артисти представя магията на кукления театър. Билетите за постановката "Алегро виваче" свършват светкавично, а публиката поздравява артистите като истински звезди.

"За рождения ден на Държавния куклен театър ще зарадваме своята многобройна и обичана публика във Варна с поредица нови спектакли и участия в проекти", казва Вера Стойкова, директор на театъра, режисьор и артист.

Артистите репетират за две премиери. На 26 октомври се вдига завесата за "Вълшебното огниво" от Андерсен. Режисьорът Георги Михалков създава уникална визия и разказ, който да увлече и деца, и родители. В края на ноември ще бъде готова постановката за възрастни "Лека походка и други опити" от Ханох Левин с режисьор Боян Иванов.

"Успехът ни на фестивали в Испания, Сърбия, Тайван, Турция, където се канят само селектирани трупи и заглавия, и където присъстват стотици артмениджъри и зрители, е международният отглас за класата на Държавния куклен театър във Варна. Всички наши партньори ни представят с това, че сме 60-годишен театър от град, който е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Те са горди, че държавен театър с дълга история може да прави толкова модерни и конвертируеми неща, които се харесват на всички. Щастливи сме, че печелим симпатии по цял свят и тук, и продължаваме да търсим провокацията - да откриваме нови ниши, да говорим на нашите малки и големи приятели на универсалния език на сценичното изкуство" - казва още Вера Стойкова.

Държавният куклен театър във Варна има в репертоара си 30 заглавия, които не слизат от сцена. Рекордьори сред тях са "Пепеляшка" и авторският спектакъл "Фолклорни фантазии", който жъне слава по наши и чужди сцени вече единадесета година.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: