Идеята за майстор сомелиер се ражда във Варна
Идеята да бъде въведена майсторска степен за сомелиери се ражда във Варна. Това научи „Народно дело" от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС). Първите български майстори в тази област са факт от тази година. Това става с подкрепата на Регионалната занаятчийска камара в лицето на нейния председател Венцислав Атанасов. Професията сомелиер все още липсва в националния регистър на професиите. В Националната занаятчийска камара присъства в списъка от занаяти като ресторантьор-сомелиер. Първоходци към легитимиране и узаконяване на професията са Михаил Марковски и Стефка Свещарова. Аналог на думата сомелиер няма в нито един от европейските езици. Срещу сомелиер в старите речници е изписано лице, което отговаря за масата и провизиите. Години по-късно пък е пояснено, че става дума за лице, което отговаря за избата и вината в ресторант, казват от БАПС. Сомелиер е най-близко до българското виночерпец. Варненската организация има своите месечни сбирки. На 29 ноември в морската столица ще гостува виненият академик на „Бритиш уайн енд спирит едюкейшън тръст" Яна Петкова. В еднодневен семинар тя ще представи „Вината на Бордо". Семинарът ще има теоретична и практическа част.
Източник: в. "Народно дело"