Икономическият пратил 422 студенти в чужбина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:56 / 23.02.2010
702
422-ма студенти от варненския Икономически университет (ИУ) са били на обучение във висши учебни заведения в страни-членки на Европейския съюз по програмата „Еразъм" досега. ИУ работи по нея от десетина години, като с всяка изминала година се отчита ръст на университетите-партньори и студентите, участвали в обмена.

Икономическият университет е подписал и споразумения за обмен на студенти с университета в Рейкявик, Исландия, и университетския колеж Хедмарк в Норвегия. Това е едно от изискванията за участие в програмата за студентска и преподавателска мобилност, насочена към страните от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

По силата на договорените партньорства, за Исландия могат да заминат четирима кандидат-висшисти от ИУ и още толкова - за Норвегия. Студентите имат възможност да изкарат от един семестър до една академична година в чуждестранните висши учебни заведения. През това време те ще получават стипендия, като за първия месец тя е в размер на 1400 евро, а за всеки следващ - 800 евро. Студентите, избрали исландския университет, ще трябва да заплатят семестриална такса от 900 евро, докато обучението в норвежкия е безплатно.

Кандидат-висшистите, които решат да кандидатстват по програмата, трябва да се обучават в редовна форма на обучение и да не са в първи или последен семестър. Изисква се и да нямат невзети изпити. При подбора на студентите ще се вземат предвид успехът от следването и нивото на владеене на чужд език.

Преподавателите, които решат да се възползват от програмата, могат да изкарат от една до четири седмици в университет. За тях са предвидени стипендии от 1700 евро за първата седмица и по 400 евро за всяка следваща.

 

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).