Илия Кафалийски: Варна се нуждае от най-малко 15 покрити паркинги

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:14 / 07.10.2011
1955
Илия Кафалийски е кандидат за общински съветник от листата на коалиция Варна утре (ВМРО, Новото време, Гергьовден, БНД).

- Инж. Кафалийски, как коментирате тази суматоха със странните листовки за нова синя зона във Варна?

- Всичко може да се очаква преди избори. Алеко го е написал...В този случай обаче, става дума за едно от големите вълнения на варненци - трафика и паркирането. Ако нашия град имаше истински грижовни стопани, той отдавна щеше да бъде решен.

- Как?

- Умно.

- Какво означава това?

- Това означава преди всичко изработването на съвременен, перспективен общ градоустройствен план. От там тръгва решаването на всички болезнени и нерешени от години проблеми на Варна. Трафика и паркирането са само част от тях.

- Вие например, какво бихте направили за това. Ще обещаете ли нещо конкретно, като инженер?

- Аз не обещавам. Аз искам и мога да работя за решаването на проблема. Варна се нуждае от най-малко 15 покрити паркинги. С два три етажа под земята и толкова над земята. Дори съм мислил по въпроса къде да бъдат построени те.

- Къде?

- Моето предложение и като гражданин и като професионалист е следното: По два броя на жп гарата, Морската градина, Спортната зала, Кооперативния пазар кв. "Васил Левски". И по един пред общината, РДВР , Часовника , зад Окръжния съд и други. И това трябва да бъде само началото.

- А как ще осигурите финансирането?

- Стига с този банален въпрос, който е най-лесното оправдание за безхаберие и некомпетентност. Има европейски програми, има инвеститори. На един от етажите на всеки от паркингите, които предлагам може да има по един етаж с банкомати и офиси на банки, които да вложат в строежа. Така се прави в Щатите. Варненци плащат данъци и трябва да получат нещо в замяна, което прави живота им по-удобен и по-съвременен. Не е нормално да обикаляш четвърт час, за да паркираш и свършиш работа за пет минути. Това е загуба на лично време, време за децата, бизнесът губи.

- Звучи логично и разумно.

- И лесно. Стига в "онази висока яка сграда" да има общинари, които вместо да използват бюрата си за решаване на кръстословици да милеят, мислят и най-важното, да се трудят за доброто на нашия град. "Варна утре" предлага точно такива хора.


- Това ли е най-големият проблем на варненци?

- Вижте, свидетели сме как вече 20 години общонационалните усилия за излизане от икономическата и духовна криза все още не дават очакваните резултати. За съжаление нашият град не прави изключение, въпреки че Община Варна притежава всичко необходимо, за да се превърне във високоразвит индустриален и туристически център с наднационално значение.

В рамките на програмата, която сме разработили има конкретни предложения за действия, които стратегически да бъдат приоритет в работата на общината. Едно от основните направления е подобряването на качеството на живот в града ни - повишаване на здравния статус на варненци, благоустрояване на междублоковите пространства, намаляване съдържанието на твърдите частици прах в атмосферния въздух чрез редовно миене на улиците, увеличаване дължината на алеите за колоездене в града и крайградските зони, забрана на всякакво движение на МПС в морската градина и т.н.

- Защо смятате, че ще се справите?

- Аз не съм човек на обещанията. Аз съм човек на действията и твърдо вярвам, че община Варна има нужда от мотивирани кадри, които да променят темпото на работа и да предприемат конкретни мерки, за да стане Варна един от най-добрите градове за живеене не само в България, но и в Европа!


Виж коментарите (2)

Още по темата (390):
18.12.2011 Станишев ще анализира резултатите от изборите във Варненско
09.12.2011 Потвърдиха решението на ОИК за избор на Атанас Кузев за кмет на Девня
05.12.2011 Потвърдиха решенията на ОИК-Провадия за избор на общински съветници
29.11.2011 Съдът потвърди решението на ОИК - Девня за избора на общински съветници
25.11.2011 Отхвърлиха жалбата срещу избора на общински съветници във Варна
22.11.2011 Потвърдиха решения за избор на кметове в Дългопол и Игнатиево
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).