Има интерес към хляба произведен по новия стандарт във Варна
Повишава се търсенето към хляба произвеждан по стандарт във Варна. Това каза Иво Бонев председател на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в града. Той добави, че за сега обаче нито един производител от Варна не е заявил, че ще произвежда от новия хляб, като единствено се знае, че един производител от Добрич е заявил, че ще започне да произвежда по новия стандарт и евентуално тогава във Варна ще започне по-масовото предлагане на този вид хляб.
В момента новия хляб се предлага най-масово в София, западна и южна България. Една от основните причини за липсата на производство на новия хляб според Бонев в липсата на качествени брашна, тъй като в момента е периодът преди новата реколта. Към момента в цяла България има утвърдени девет фирми за производство на хляба по стандарт, като на едната е бил иззет в последствие лиценза.
Хлябът у нас е по три стандарта - бял "Добруджа" и "типов". Според стандарта, хляба съдържа 16% по-малко сол спрямо средното количество, което се използва в момента. Хлябът по БДС се изготвя от вода, мая и брашно. Целта е да няма изкуствени вещества, консерванти, подобрители и други примеси в крайния продукт.
Източник: Радио "Фокус"