Имоти от заменки до морето се продават на търг заради дългове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:22 / 22.07.2013
1062
Земи край морето, продадени по-евтино от кутия дъвки на квадратен метър при скандални заменки на предишното правителство, закани за ревизии и проверки и заплахи, че тези договори ще бъдат развалени... Подобни новини изобилстваха в началото на управлението на ГЕРБ, но както показват документите, малко от обещанията за ревизии и разваляне на сделки са се случили. Интересно е обаче каква е съдбата на някои от тези имоти - според регистъра на частните съдебни изпълнители, не особено славна.

Преди дни на втори поред публичен търг заради просрочени задължения са пуснати два имота от по близо 50 дка в землището на с. Самотино в община Бяла - единият е собственост на "Имекс 2000", а другият - на "Хоризонт Ангелов". И двата имота до морето се продават за над 3 млн. лв. по искане на Уникредит Булбанк. Крайният срок за подаване на оферти е 19 август, ако има кандидати на следващия ден ще бъдат обявени купувачите.

Общото между фирмите са скандални покупки на държавни земи край морето, буквално за стотинки на квадратен метър. От документите не става ясно дали продаваните имоти са същите, които са купени по този начин по времето на Тройната коалиция, но местоположението им отговаря на това на терените, придобити от двете фирми в периода 2005-2009 г.

Според обявленията в регистъра терените са "производствени имоти", но няма описание какво точно производство е имало на тях. Всеки от тях е урбанизиран по документи, на него има ниско застрояване и според описанието и двата терена са заобиколени от държавни гори. По скиците на общ. Бяла разстоянието им до строителните граници на с. Шкорпиловци е по-малко от 1 км, те са много близо и до морето. Имотите са ипотекирани, като продажбите им са заради дългове на други компании, по които "Хоризонт Ангелов" и "Имекс 2000" са били солидарни длъжници.

От кантората на частния съдебен изпълнител Николай Георгиев във Варна обясниха, че става дума за съвсем обичайни дела за продажби заради забавени дългове. Оттам добавиха, че това са единствените дела в кантората за двете дружества. От обявленията става ясно, че на предишните търгове не е имало интерес и на тази продажба цените са били смъкнати на 80% от първоначалната. Представители на компаниите не бяха открити за коментар.

Справка в Търговския регистър показва, че "Имекс 2000" е собственост на Силвия Тръст (99.1%) и на Николай Колев (0.9%), като последният е бил едноличен собственик до октомври 2009 г. До март 2010 г. запор върху дела на Колев е имало от Алфа банк. Според отчета "Имекс 2000" има активи за общо 739 хил. лв., всички определени като дългосрочни инвестиции. Дружеството обаче не е имало никакви приходи в последните две години, заради което в края на миналата е натрупало 30 хил. лв. загуба.

"Хоризонт Ангелов" е собственост на трима съдружници, като основен акционер е дружеството "Силвър Тръст" с 99.9% от капитала. Другите са Чавдар Ангелов и Олег Белоус. Подобно на "Имекс", смяна в собствеността е имало през октомври 2009 г., когато "Силвър Тръст" влиза като съдружник. Последното е еднолична собственост на "АБ Къмпани лимитед" от Малта. Според Търговския регистър върху дела на Ангелов има наложени четири запора, поискани от Първа инвестиционна банка чрез частния съдебен изпълнител Захари Димитров. Няма данни запорите да са вдигнати. За миналата година "Хоризонт Ангелов" има 171 хил. лв. приходи, почти всичките са финансови. Загубата му е 270 хил. лв., с 6 хил. лв. по-малко от 2011 г.

Скандалът със заменките на горски територии и терени до морето, продавани за по няколко лева на квадратен метър, беше гръмко огласен още в началото на мандата на правителството на ГЕРБ. В началото на 2010 г. тогавашния областен управител на Варна Данчо Симеонов обяви, че проверка на областната администрация е показала скандални продажби на земи по морето в периода 2004-2008 г. - имоти, предимно гори, са били продавани на различни фирми на цени от 1.92 - 2.03 лв. на квадратен метър. Тогава той сравни сделките с пакетче дъвки, което е струвало повече, отколкото квадратен метър земя край морето.

Основната част от тези имоти бяха около селата Самотино, Виница, Близнаци, до устието на Камчия и около Варна. По думите на Симеонов проверката им до първите месеци на 2010 г. е показала, че са продадени общо 873 215 кв.м земи за едва 4.528 млн. лв. Най-евтините бяха точно в землището на Самотино - по 1.92 - 2.06 лв. през периода 2005-2006 г., като "Хоризонт Ангелов" е платил за 1.95 лв. на кв. м за общо 46.5 дка, съобщи тогава в. "Дневник". По информация на в. "Сега" за още 50 дка фирмата е договорила по 2.04 лв. на кв. м, а през 2009 г. си е купила още толкова срещу "високата" цена от 6.62 лв. на кв. м.

По-скъпо е плащала "Имекс", която през 2006 г. е купила 75 дка в Самотино срещу 4.06 лв. на кв. м, а три години по-късно е увеличила собствеността си с още 50 дка, този път купени за 6.66 лв. на кв. м. Какво се е случило след проверките на областната управа не е ясно, но явно и сделките не са били развалени, щом сега съдебният изпълнител продава имотите, за да покрива просрочени задължения. Развалена обаче беше сделка, сключена от бившия вътрешен министър Явор Хайтов за 93 дка на морския бряг, близо до резиденция "Евксиноград", също до Варна. За тази сделка, направена от бившия областен управител Христо Контров (ДПС), Европейската комисия поиска да бъде развалена, заедно с още 12 подобни.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).