Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Информационна кампания на Европейския съюз във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 20.11.2008Коментари (0)479
След като посети Румъния и Германия, информационната кампания на Европейската комисия за Eвропейското гражданство идва в България под мотото: „Европейското гражданство: не само думи, а конкретни права!". Кампанията, която е под формата на презентационно турне, ще обиколи 20 български града за периода от 11-ти до 22-ри ноември 2008 година. Тя има за цел да даде на българските граждани информация относно техните права като граждани на Европейския  съюз, права, дефинирани в Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Колкото повече наближават европейските избори, толкова по-важно за гражданите на страните-членки на Европейския съюз, е да осъзнаят правата си като европейски граждани", заяви господин Жак Баро, вице-президент на Европейската комисия. „Трябва да се повиши осведомеността на европейците относно техните права, за да им се даде възможността да се ползват от тези си права в която и да да било държава-членка, както и навсякъде по света". Чрез тази кампания се надяваме да повишим защитата, по-доброто познаване и зачитането на правата на гражданите на ЕС".

Правата на гражданите на ЕС включват това да избират и да бъдат избирани на местните и европейски избори в държавата-членка, в която пребивават, правото им на добра администрация от европейските институции, на достъп до документите на Съюза, на петиции до Европейския парламент, на дипломатическа и консулска закрила от страна на която и да било държава-членка на ЕС в случай на проблем някъде, където страната, чийто гражданин е той, няма представителство. И накрая, но не на последно място, правото да да се движи и пребивава свободно на територията на Европейския съюз.

Информационната кампания ще стартира днес, 11 ноември 2008 година, с пресконференция в сградата на Европейската комисия в София и ще премине през 20 български града (вижте приложения списък). Предвидено е, че трябва да обхване общо 12 000 граждани от всички възрастови групи. За да бъдат привлечени и информирани максимален брой посетители, пътуващите щандове, носещи символите на Европейския съюз, ще бъдат разположени на обществени места на открито и на тях посетителите ще могат да участват в интерактивни игри, свързани с темата  за европейското гражданство, както и да зададат своите въпроси. Така те ще имат възможността да тестват и задълбочат познанията си  относно своите права като европейски граждани и ще получат множество подаръци (брошури, мини-книжки и пликове с рекламни материали).

Първият етап от кампанията се състоя в Румъния миналия септември и привлече близо 25 000 граждани в 40 града. Второто информационно турне мина през Германия, а Словакия и Словения ще бъдат посетени през 2009г. Кампанията пристига на черноморието - във Варна и Бургас на 22 ноември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: