Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иновативен метод за съвременно лечение на пациенти с Паркинсон бе въведен в УМБАЛ "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 11.12.2019Коментари (0)2646
©
Иновативен метод за съвременно високотехнологично лечение на пациенти с болест на Паркинсон бе въведен в УМБАЛ "Св. Марина“ Варна. Мултидисциплинарен екип от лекари извърши първата в болницата дълбока мозъчна стимулация на пациент с напреднал стадий на паркинсонова болест. До момента общо трима пациенти със същата диагноза са преминали през тази процедура в Университетската болница. Методът е подходящ за приложение при съответни показания и при други две заболявания – дистония и есенциален тремор, уточни проф. д-р Силва Андонова – Директор лечебно диагностична дейност и Началник на Втора неврологична клиника към УМБАЛ "Св. Марина“ Варна. Постигнатите резултати от лечението в световен мащаб показват еднозначно, че дълбоката мозъчна стимулация има важно място при лечението на редица хронични, инвалидизиращи заболявания и състояния, както и огромна възможност за бъдещо развитие.

Мултидисциплинарният екип от лекари, който извършва процедурата по дълбока мозъчна стимулация е преминал няколкократни обучения в Inselspital Hospital в Берн, с която Медицински университет - Варна и УМБАЛ "Св. Марина“ има дългогодишно сътрудничество. Въведени са специални скали и протоколи, по които се оценяват и включват пациентите, подходящи за лечение с дълбока мозъчна стимулация. С този иновативен метод клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Марина“ Варна покрива цялата гама неврохирургични интервенции, които се правят в света. Целта на екипа е да работи по водещите световни стандарти, като най – добър пример за клинична практика.

Процедурата по дълбока мозъчна стимулация за лечение на Паркинсон е специфичен и многопластов процес. Първоначалната терапия на болестта продължава от 5 до 10 години с медикаменти и пациентите се повлияват много добре. С времето заболяването прогресира и медикаментите не действат достатъчно ефективно и това е момента, в който е най – добре да се премине към лечение с дълбока мозъчна стимулация, заявява проф. д-р Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия.

Методът включва имплантиране на електроди в мозъка на болния, които се отвеждат подкожно до областта на подключицата, където се поставя пейсмейкър. Той е източник на електрически импулси с определена честота, които се подават към мозъчните структури, за да ги стимулират. По този начин веднага след оперативната намеса пациентът се чувства по – добре, оплакванията му намаляват и симптоматиката се подобрява. От 2 до 4 седмици след операцията по имплантиране пациентът се хоспитализира отново за програмиране и активиране на пейсмейкъра. Оперираният получава пациентски програматор, устройство за промяна на параметрите на електрическата стимулация и се обучава да работи с него в домашни условия. Ефектът на самото устройство може да бъде отчетен няколко седмици след активиране на пейсмейкъра.

Паркинсоновата болест е социално значимо заболяване, което води до инвалидизация на болните и прави живота им непълноценен. Лечението на тази болест е от изключителна важност за цялото общество. Благодарение на дълбоката мозъчна стимулация се подобрява качеството на живот на пациентите с невродегенеративни заболявания, те се чувстват пълноценни, могат да се върнат към ежедневните си дейности и работната си среда. Методът е предпочитан, защото е успешен в определен етап от развитието на болестта и рисковете са сведени до минимум.

От 2019 година НЗОК покрива напълно скъпоструващите устройства за този вид лечение на всеки пациент с напреднал стадий на болест на Паркинсон и дистония.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: