Н. Пр. Джан Хайджоу - Посланик на Китайската народна република в Република България сподели опита на страната и възможностите за съвместни действия между двете държави.
Ева Поведано - Търговско-икономически съветник и Началник на Търговската служба към Посолство на Кралство Испания в Република България очерта тенденциите в развитието на секторите хранителна индустрия и туризъм и традиционно добрите търговски отношения между двете страни.
В рамките на официалната програма на мероприятието бяха представени също така и доклади от Нина Рашева - Главен експерт към Дирекция "Растениевъдство и биологично производство", Министерство на земеделието, храните и горите, Йовка Янкова - Главен експерт към Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Медицински Университет - Варна - доц. Светлана Фоткова, която запозна аудиторията с проблемите на производството и разпространението на хранителни добавки, Д-р Златина Димова - Директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и др.
По време на Конференцията се проведе изложение и В2В срещи, като бяха представени секторите производство на пресни и преработени плодове и зеленчуци, лозарство и винарство, козметика, търговия на едро и дребно и др.
В последните няколко години Регионален Клъстър "Североизток" работи активно за популяризиране на добри и природо-щадящи практики при производството на продукти и суровини за хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрии. Също така организацията извършва дейност в сферата на подпомагане на предприемачите от необлагодетелствани райони в страната, с акцент върху младежка заетост и диверсификация на дейностите.
В тази връзка Клъстърът обяви инициатива за обучение и подпомагане на производители от планинските и по-слабо развити райони в България, с цел стартиране на нови бизнес инициативи и осигуряване на работни места. Един от секторите, който дава възможност за развитие в тази насока е производството на лечебни и етерично-маслени култури, плодове, зеленчуци и др.