Инвалид осъди общината, паяк вдигнал автомобила му от позволено място

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:51 / 07.04.2010
60655
Инвалид осъди община Варна заради репатриран от „паяк" автомобил. Това стана, след като Варненският административен съд уважи жалбата на варненец със зрителни увреждания, заведена срещу дирекция „Осигуряване и опазване на обществения ред" към община Варна. Мъжът се жалвал, че неправомерно му е била наложена принудителна административна мярка „Преместване на пътно превозно средство". „Паякът" вдигнал автомобила му от бул. „Владислав Варненчик" до Районния съд в града, въпреки че той е бил снабден с инвалиден стикер. Варненецът е инвалид първа група-напълно сляп, като се придвижва с автомобил, чрез чужда помощ. Според жалбата на потърпевшия съставеният му акт за нарушение е в противоречие с разпоредбите на Закона за движение по пътищата. В крайна сметка съдът се съобразил с жалбата на потърпевшия, като осъди общината да плати на жалбоподателя 80 лв. за нанесени неимуществени вреди и да възстанови на лицето сумата от 31 лв., с които той е глобен. Община Варна трябва да заплати и разноските по делото от 70 лв.

Местната администрация е издала 904 стикера за коли на инвалиди от началото на годината, съобщиха от общината. Лепенките позволяват безплатно влизане на хората с увреждания на паркингите на болничните заведения, както и безпрепятствено ползване на общинските паркоместа. Стикерът обаче не гарантира място за всеки, който разполага с него, уточниха от администрацията. Оттам допълниха, че за да се сдобият с лепенка инвалидите трябва да подадат в общината молба по образец и копия от лична карта и решение на Трудово експертна лекарска комисия (ТЕЛК).

5236 са издадените до момента от Дирекцията за социално подпомагане във Варна безплатни годишни винетки за автомобилите на хора с увреждания от Варна и Аксаково. Най-големият наплив за подаването им е бил през декември, когато са приети 2029 комплекта с документи, и януари, когато са подадени още 2210 молби, съобщи шефът на отдела за социално подпомагане Силвия Наумова. Молби за безплатни винетки все още се приемат и се отчитат два пъти в месеца. Това, че са едногодишни, кара хората да си подават документите още в началото на периода. Валидността на издадените сега е до края на януари 2011 г.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).