Инвестират 50 хиляди в пристанището заради "Тол Шипс"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:37 / 20.04.2010
830
50 хил. лв. ще бъдат необходими, за да се подобри инфраструктурата на Пристанище "Варна" за предстоящата през май регата "Тол Шипс". Това коментира изпълнителният директор на порта Данаил Папазов. Общата сума по разходите за инициативата възлиза на около 200 хил. лв.

Заради регатата, за която са заявили участие 26 кораба, на пристанището ще бъде оформен голям паркинг за около 1000 автомобила. Ще има и пешеходна зона. "Организацията е добра и мисля, че сме готови да посрещаме гостите", коментира Папазов.

Предстои да се реши дали фирмата, ангажирана от арестувания общински председател Борислав Гуцанов да организира "Тол Шипс", ще продължи да работи по инициативата. До момента с нейното посредничество е намерен спонсор в лицето на мобилен оператор, който е обещал финансиране в размер на 30 хил. лв.

Варна е едно от четирите пристанища, които ще приютят ветроходите в тазгодишното издание на „Тол Шипс". Градът ни ще е домакин от 21 до 24 май. Броят на заявените за участие ветроходи е 26. От тях 9 са от най-високия клас "А". Във варненското пристанище се очаква да акостира 109-метровият властелин на регатите - руският „Мир". Освен с височина, ветроходът се отличава и с дължина - два пъти по-голяма от тази на „Калиакра", разкри кап. Томов, който е и капитан на българската баркентина. Ветроходите ще са от стари морски сили като Русия, Италия, Испания, Франция и Великобритания. Очакват се и два военни кораба от по-далечни страни като Индонезия и Оман.

Според програма, публикувана на официалния сайт на регатата, корабите ще тръгнат от гръцкия Волос на 9 май. От 27 до 30 май регатата ще е в Истанбул, а от 4 до 7 юни - отново в Гърция, но този път в Лаврион. По време на престоя си във Варна екипажите ще посетят емблематични места във Варна. Моряците ще участват в традиционното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. Преди тръгване ветроходите ще направят най-голямата морска атракция - Парадът на ветрилата.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).