Ипотекират сградата на общината заради нов заем

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:42 / 01.04.2010
1589
Сградата на Община Варна ще бъде ипотекирана срещу нов заем, който местните управници възнамеряват да изтеглят. Домът на общинската администрация и местния парламент ще бъде заложен срещу нов заем в размер на 35 млн. лева, съобщиха източници близки до местната власт.

За целта се подготвя смяната на статута на 15-етажната сграда - от публична общинска в частна общинска. За да стане това обаче е нужно решение на Общинския съвет, което да бъде одобрено от поне половината общински съветници. Срокът за изплащане на кредита ще е пет години. Банката, от която ще бъде изтеглен, ще бъде избрана чрез конкурс.

Заложените в бюджет 2010 приходи ще се окажат недостатъчни за планираните от местната власт улични ремонти. Свежите финанси пък ще бъдат вложени в асфалтирането на улици.

Според Наредбата за общинското имущество придобиването, управлението и разпореждането със собствеността на общината се извършва под прякото ръководство и контрола на Общинския съвет. Кметът на Общината и районните кметове управляват имотите, предназначени за осъществяване функциите на Общинския съвет и общинската администрация, както и контролират управлението на имотите - общинска собственост, съвместно с местния парламент. Имотите се използват съобразно предназначението им и за нуждите, за които са предоставени. Предоставените имоти и вещи не могат да се преотстъпват за ползване, да се ползват съвместно по договор с трети лица, да се отдават под наем или да се пренаемат, освен в случаите, предвидени в закон, се посочва в общинската наредба, която е съобразена със Закона за общинската собственост.

Това няма да е единственият заем, който общинската управа ще изтегли тази година. С приемането на бюджет 2010 местният парламент одобри тегленето на облигационен заем в размер на 6 милиона евро, който ще бъде изплащан в продължение на десет години. Заемът е предназначен за финансиране на няколко инфраструктурни проекта.

15-етажното здание на бул."Осми приморски полк" 43 е един от символите на морската столица. Разполага и с подземни етажи, на които има ресторант и паркинг. Емблематичната сграда дълги години изпълняваше функцията и на партиен дом.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).