Искат български фирми да доставят техника за ЦЕРН

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:19 / 27.10.2008
722
Български фирми ще могат да доставят оборудване за лабораториите на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). Това съобщи председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.

Проведена е среща с генерелния секретар на ЦЕРН, пред който Варна е заявила желание български фирми да доставят оборудване и техника за учените в централата. В най-скоро време ще определим по какви критерии ще се избират те, уточни Гоцанов.

През 2009 година в общинския бюджет ще се заложи сумата от 50 хил лв, които ще се използват за посещението на 40 варненски учители по физика в ядрения център. През септември същата година в морската столица ще се проведе Национална конференция на учители физици със западни лектори, разказа варненският общински председател.

Догодина в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник" във Варна ще се направи специална лабратория за физични опити, в която ще работят учители по физика. Техниката ще се достави от ЦЕРН, а помещенията ще са достъпни за учениците на морската столица.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).