Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат конструктивни експертизи за козирките във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 01.12.2008Коментари (0)486
© Impact Press Group
Да се представят конструктивни експертизи за състоянието на козирките на сградите, е поискала община Варна в писма до районните администрации, изпратени още в края на септември. В отговор от петте района изискват собствениците да осигурят необходимите документи. На тази база евентуално ще се дадат писмени предписания за ремонтни и укрепителни работи. Целта е да се осигури безопасността на гражданите и да се предотвратят възможни инциденти.

Пред предизвикателствата на зимата тази превантивна мярка е продиктувана и от усилията да не се повтори трагедията, станала на 2 януари т.г. Тогава козирка над 2 банки на варненския булевард "Осми Приморски полк" се срути и уби 22-годишна студентка от Несебър. Случилото се повдигна въпроса и за външната реклама. В отговор на това дни по-късно кметът Кирил Йорданов нареди да се извърши проверка на издадените разрешения за подобни информационни елементи, а в случаи на нарушения те да бъдат демонтирани. Собствениците на външни рекламни табели бяха задължени периодично да извършват технически оглед, за да се отстрани и най-малката вероятност от инциденти, застрашаващи живота и здравето на хората. С този аргумент от собствениците на сгради с козирки се изисква да предприемат нужните действия, за да се установи реалното състояние на съответните конструкции.

Всъщност изискването не засяга всички собственици на сгради с козирки. То не важи за новите постройки, тъй като за изпълнените по тях строително-монтажни работи се дава минимум 10 години гаранционен срок. Решението не се отнася и до собствениците на къщи с дворове, защото техните козирки не застрашават случайни минувачи.

Превантивната общинска мярка е насочена преди всичко към обектите с обществено-обслужващи функции. Тя цели да се изготвят конструктивни становища за състоянието на тези козирки, които са с ширина над 1 метър и са разположени на улична регулационна линия, поясни за "Черно море" Петя Дукова, главен експерт "Регистрация строежи" към Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в община Варна. По думите й става въпрос главно за козирки на търговски обекти, офиси, супермаркети, магазини, складове и др. Дукова изтъкна още необходимостта да се обърне внимание и на поставените върху някои от козирките реклами, които също биха могли да крият опасност, особено при буря и големи снежни натрупвания.

Тази инициатива на общинската администрация е изключително полезна най-вече заради многобройните реконструкции по сградите на търговските улици в центъра, смятат специалисти. Според тях собственици на къщи в старата част на Варна често прибират крупни наеми, без да полагат грижи за поддръжката и безопасността на имотите си. От този ангажимент обаче не са лишени и етажните собственици в жилищните блокове, въпреки обичайните проблеми в междусъседските им отношения.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: