Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат общината да контролира ремонтите
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 19.12.2008Коментари (0)570
Общината трябва да затегне контрола и частичното саниране на жилищните сгради да става само след разрешение от администрацията. Това мнение изказа кметът на район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков. Той присъства на представянето на проекта на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство за саниране на многофамилни жилищни сгради. Целта на тази мярка е да не се правят ремонти "на парче", а да се пристъпва към цялостно обновление на сградите, обясни Джиков. Сега то се спъва от много от собствениците на апартаменти във входовете, които се противопоставят на общото саниране предимно заради липсата на добра организация. Организирането на собствениците е трудно, защото в България, за разлика от повечето страни, не са наложени услугите за професионално управление на етажната собственост, допълни програмният директор в ПРООН Цвета Ненова. Не по-малко негативен фактор е и народопсихологията на българите, каза още тя.

Друг вариант за избягване саботирането на ремонтите на сградите от единици собственици, е да се създаде фонд към общината, добави Джиков. Той обаче не пожела да даде повече подробности, понеже те тепърва трябвало да се обсъдят в местната администрация.

До края на януари, ако са подходящи метеорологичните условия, вероятно ще стартира и санирането на първия вход във "Владиславово" по проекта на ПРООН. След това ще се премине и към ремонтирането на останалите 4 входа, за които вече има подписани договори с програмата. В момента има и 10 жилищни секции, които изчакват, за да видят резултатите от пилотния проект, заяви Джиков.

Между 3000 и 5000 лева ще е необходимо да заплатят собствениците на апартаменти за ремонта на пилотния блок, в зависимост от квадратурата. Около 33 лева на месец за срок от пет години излиза санирането на семейство, в случай че е теглило кредит. По думите на Ненова, банките са поели ангажимет да запазят до тази година лихвените равнища за вече сключени проекти.

При реновирането на сградите собственикът поема 80 на сто от стойността на проекта. Останалите 20% са за сметка на програмата. Общината пък е задължена да облагороди междублоковото пространство. Местната хазна се е ангажирала да осигури около 20 000 лева за изпълнението на започнатите проекти, каза Добромир Джиков.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: